Какви могат да са сериозните причини за изпотяване на дланите?

Содата за хляб е чудесен начин да намалите този проблем

21.06.2021 | 22:37 Редактор: Искра Ангелова
Какви могат да са сериозните причини за изпотяване на дланите?

Изпотяването на дланите е проблем, който може да ви постави в неудобна ситуация. Представете си, че трябва да се здрависате с някого. Подавате ръката си, тя е цялата мокра, а човекът срещу вас прави физиономия, от която си личи, че му е станало неприятно. Потните ръце могат да понижат самочувствието ви безкрайно много и да го изравнят със земята.

Какво предизвиква изпотяване на дланите на ръцете?

Ако дланите ви се потят често, а не само когато сте в напрегната или стресова ситуация, това може да е признак на състояние, наречено хиперхидроза. Хиперхидрозата се характеризира с повишена секреция на пот от потните жлези без това да е свързано с дразнение от околната среда, например висока температура или пък физическа активност, предизвикваща изпотяване.

Когато човек страда от хиперхидроза, обикновено не само дланите се изпотяват, но и стъпалата. Смята се, че това състояние е генетично заложено.

Какви могат да са по-сериозните причини за изпотяване на дланите?

Ако не се изпотявате само в притеснителни ситуации, когато сте под напрежение, обилното и непрестанно изпотяване на ръцете и краката, както и на цялото тяло, може да е признак на някакъв по-сериозен проблем, като диабет, повишена активност на щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания, проблеми с нервната система.

Ако установите, че дланите ви се изпотяват често, обилно и нямате обяснение за това, потърсете лекарско мнение. Лекарят ви ще определи състоянието ви и ще ви насочи към адекватна терапия.

Ако състоянието ви не е сериозно и нямате никакво заболяване, което да причинява изпотяването, това може просто да е особеност на тялото ви.

Можете да облекчите изпотяването на дланите, като използвате различни антиперспиранти. Содата за хляб е чудесен начин да намалите изпотяването на ръцете и краката. Разбъркайте малко сода с малко вода, така че да се получи гладка паста. Втрийте в ръцете си. Оставете да подейства 5 минути и изплакнете, съветва az-jenata.bg.

Ябълковият оцет е друго средство за балансиране на pH в организма. Можете да изплаквате ръцете си с него вместо само с вода. Той има свойството да потиска изпотяването и да премахва лошите миризми.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК