Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция - най-емблематичната кралица на Англия

Няколко неща, които не знаем за нея

20.06.2021 | 11:31 Редактор: Искра Ангелова

Нова документална поредица, озаглавена "Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция" дебютира по Viasat History. Документалният филм изследва в три части последните дни на втората съпруга на Хенри VIII с несравними подробности, а също така търси дали Ан Болейн наистина е била прелюбодейка, или просто кралят се е отегчил от нея и я е изхвърлил. Също така историчката Трейси Борман разглежда дали една от най-емблематичните кралици на Англия наистина е била осъдена заради основателни обвинения или те са само измислица на главния съветник на Хенри VIII – Томас Кромуел. Покрай поредицата, ето и пет неща за Ан Болейн, които може би не сте знаели.

1. Колко са основателни обвиненията срещу Ан Болейн?

Почти се омъжва за собствения си братовчед. Предполагало се е Ан Болейн да се омъжи за графа на Ормонд Джеймс Бътлър, тъй като бащите и на двамата имали претенции към имението Ормонд и изглежда, че бракът е можел да разреши този спор, но Болейн не била развълнувана от идеята. Ан вместо това става придворна дама на съпругата на Хенри VIII. По-късно, когато връзката ѝ с краля започва, семейството ѝ получава имението Ормонд.

2. Колко от жените Болейн са имали връзка с Хенри VIII?

Според слуховете майка ѝ също е имала връзка с Хенри VIII. Въпреки че е добре известно, че кралят е имал и "нещо" със сестрата на Ан – Мери. Според някои слухове кралят дори е имал връзка с майка ѝ Елизабет Хауърд. Нещо повече, според йезуитски слух Ан всъщност е собствена дъщеря на Хенри VIII, но шансовете това да е истина са доста малки. От една страна Елизабет е много по-възрастна от Хенри, а от друга страна, и двамата отричат да са се познавали изобщо.

3. Можела е да умре от странна болест

През 1400-те и 1500-те години странна болест заразявала хората в Англия, а по-късно и на континента, която е била придружена от силно втрисане, главоболие и изпотяване без особена причина и успява да убие заразените в рамките на часове. През юни 1528 г. една от придворните дами на Ан също се разболява от тази болест и Хенри VIII незабавно избягва в провинцията, а Ан е изпратена в къща в Кент, но вече е било твърде късно. Ан и баща ѝ се разболяват и то само благодарение на късмета и застъпничеството на един от най-добрите кралски лекари, двамата са оцелели.

Цялата статия четете на tialoto.bg.

Кадър: YouTube (Weird History)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК