Защо мъжете политици обичат да свалят дрехите си, когато се ваксинират?

Има ли някаква по-дълбока политическа символика?

18.06.2021 | 22:39 Редактор: Здравко Черкезов
Защо мъжете политици обичат да свалят дрехите си, когато се ваксинират?

След чудодейното изобретение на ваксината срещу Ковид-19 бе направено и второ откритие - мъжете политици много обичат да си свалят ризите за снимка, когато получават дозите си. Във Великобритания е по-вероятно да намерите консервативен депутат с голи гърди, отколкото лейбърист.

В международен план има фини вариации: френските министри обичат да придържат сваления си ръкав върху откритото си зърно, докато с гордост излагат огромни бицепси и благородни плещи. Техният министър на финансите, Оливие Веран, по-специално изглежда така, сякаш е изненадан, излизайки от банята, от горещ доставчик в началото на порнофилма от 80-те години, пишат от The Guardian, цитирани от dnes.bg.

French Health Minister Olivier Veran promoting vaccine uptake as part of “Operation Smolder” pic.twitter.com/uLrBsEBFwB
— Esther Choo MD MPH (@choo_ek) February 9, 2021

В Гърция и Украйна директивата за сваляне на ризите дойде от самия връх: гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и украинският президент Владимир Зеленски изключително бързо свалиха дрехите си, като първия получи дозата си през януари, а втория с усмивка гледаше иглата в рамото си.

He's trying to keep up with the Greek PM @kmitsotakis pic.twitter.com/Lh23sKagP6
— Fotini Iconomopoulos (@Fotiniicon) February 9, 2021

Разбира се, възможно е никой от тези мъже да не е знаел как да се облече за случая. Един доброволец за ваксинация в Овал, един от центровете близо до парламента, обяснява: "Иглата трябва да влезе точно в средата на делтоидния мускул, който е два пръста под раменната кост." Малко мъже биха могли да вдигнат ризата си толкова високо, независимо в каква форма са ръцете им.

Въпреки това доброволецът, който не желае да бъде посочен, не се радва много на мъжете, които пристигат облечени в тясна бяла риза на път за работа. "Не е само, че ще трябва да я свалите, но освен това може да кървите. Идиот."

И все пак, след толкова напреднала програмата за ваксинация, всички политици би трябвало да знаят какво ще включва получаването на дозата.

Има ли някаква по-дълбока политическа символика?

Владимир Путин обича да показва голите си гърди, докато язди кон или до тигров килим, когато настроението го предполага. А Матео Салвини, италианският евроскептик, позира полугол в леглото, изглеждайки изключително горд от себе си.

"Въпросът е защо тези лидери намират мъжкото сексуализирано представяне за полезно в политическо отношение? Най-добрият отговор, който съм чувал, е, че мъжествеността не се отнася само до властта над жените, а и до предаването на вашата власт над другите мъже", обяснява д-р Люк Купър, автор на книга за европейската десница "Авторитарна зараза".

Интересното е, че тези обичайни натуристи и изобщо твърдодесните изведнъж станаха много скромни, когато ставаше въпрос за тяхната доза на ваксината срещу Ковид-19. Путин се ваксинира без присъстващи фотографи, унгарецът Виктор Орбан беше облечен в бяла тениска, скромно навита, за да разкрие не повече от малко рамо, бразилецът Жаир Болсонаро, разбира се, имаше много по-важни неща, за които трябва да се притеснява, като например дали ваксинацията може да превърне хората в крокодили.

Показването на гръд като символ за мъжественост работи само за истинския мъж, когато е или напълно неоснователно (Путин), или напълно фриволно (Борис Джонсън, който плува в морето само по шорти, преди среща на Г-7. "Това напомня на Салвини", отбелязва Купър. "Много привилегирован образ, показващ, че той не трябва да попълва определени регистри на мъжественост, за да бъде все още възприеман като топ момче."

Следователно свалянето на ризата по "здрава причина", с разположени под най-добрия ъгъл бицепси - това е по-скоро центристки жест: никой не се опитва да доминира токсично, показвайки сурова физика. Това е по-скоро интересен опит да се моделира общественото здраве.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК