Кои са признаците, че ядем твърде много сол?

Тя се използва в почти всички преработени и готови храни, които купувате пакетирани

18.06.2021 | 13:12 Редактор: Искра Ангелова
Кои са признаците, че ядем твърде много сол?

Солта е важна подправка не само в кухнята. Солите са от голямо значение за организма. Те доставят необходимите електролити на тялото, които участват в преноса на сигнали от мозъка към нервите, а те от своя страна към мускулите и органите. Дефицитът на електролити може да доведе до крах в тази крехка балансирана и взаимносвързана система.

Другата крайност също е вредна за здравето, дори опасна в някои случаи. Ако консумирате твърде много сол, това има своите странични ефекти и предпоставки за развитие на неприятни симптоми, както и някои заболявания, свързани с прекомерното количество сол в тялото.

Кои са знаците, че прекалявате със солта?

Консумирате предимно преработени храни

Солта е естествен консервант. Тя се използва в почти всички преработени и готови храни, които купувате пакетирани. Ако те са основна част от менюто ви, а не приготвената от вас храна, в която вие определяте какво количество сол да се съдържа, значи вероятността да консумирате повече сол от препоръчителното, е голяма.

Дехидратирани сте

На вечеря сте похапнали пържени картофки, пица или бургер. Вероятността те да са донесли повече сол на организма ви е доста голяма. Това автоматично кара тялото да използва всичките си налични запаси с вода, за да се справи с прекомерното количество сол. Това ви прави дехидратирани в лека степен, което може да доведе до главоболие, стомашни неразположения, подуване, газове. Ако в картинката е намесен и алкохол, вероятността да сте дехидратирани, е още по-голяма, информира az-jenata.bg.

Чувствате се подути

Подуването се усеща не само в областта на корема и талията, но и в крайниците и по лицето, особено около очите. Вероятно ви се е случвало сутрин да не можете да сложите любимия си пръстен на пръста си. Това е признак на задържани излишни течности в организма, които предизвикват подуване на цялото тяло.

Освен че ще се сдобиете с излишно тегло, прекомерното количество сол и вода в организма затруднява работата на сърцето и черния дроб. За да регулирате това моментно състояние, ограничете консумацията на сол.

Усещането ви за вкус се е променило

Когато вкусовите рецептори свикнат с голямото количество сол в организма, те започват да променят чувствителността си към всички вкусове. Затова, когато ограничите приема на сол всичко ви се струва отначало безвкусно и дори неприятно. Скоро след това рецепторите възвръщат способността си да реагират адекватно на стимулите.

Раздразнен стомах

Болка и раздразнение могат да се появят по много различни причини, една от които е злоупотребата със солта. Диетата, богата на соли увеличава броя на хеликобактер пилори в стомаха, а тази бактерия предизвиква гастрит и язви. Болка може да се появи и преди реално тези състояния да са настъпили. Симптомите могат да са придружени с гадене, повръщане, киселини.

Високо кръвно налягане

Ако страдате от хипертония е от жизненоважно значение да следите приема на сол. Той трябва да е минимален. Солта предизвиква задръжка на течности в тялото, а това затруднява функцията на сърцето и кръвоносната система.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК