Причини да не изпитваме глад рано сутрин

Закуската е най-важното хранене за деня

18.06.2021 | 11:23 Редактор: Жаклина Иванова
Причини да не изпитваме глад рано сутрин

Закуската е най-важното хранене за деня. Защо тогава толкова много хора я пропускат? При някои е въпрос на навик. Други смятат, че закусването им пречи да поддържат стройна фигура, което всъщност е погрешно твърдение. Трети пък просто не изпитват глад.

Нормално ли е да не сте гладни сутрин? Краткият отговор е не. След събуждане от сън тялото се нуждае от няколко минути до час, за да ви провокира да хапнете нещо, а това става с усещане за глад.

Ако не сте гладни сутрин, това може да има своите причини. Ето някои от тях.

Яли сте късно вечерта

Една от причините да не сте гладни сутрин е късната вечеря или похапването на калорични храни късно вечер. Обилното хранене в този диапазон на деня е вредно и носи не само излишни калории, но и може да затормози метаболизма. Ако храната ви е с високо съдържание на протеини, наситени мазнини и въглехидрати, това може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и хормонални проблеми.

Тежките протеини късно вечер могат да променят значително нивата на някои хормони, които отговарят за механизмите на глада и апетита, включително грелин. Подобен механизъм имат и мазнините.

Хормонален дисбаланс

Нивата на хормоните не са статични в организма. Те имат непрекъснат 24-часов цикъл на спадове и покачвания. Благодарение на тези колебания организмът съумява да "прецени“ какви ензими да отдели за храносмилането, кое от хранителните вещества да съхрани в мускулите, кое да използва за енергия.

Ако не изпитвате никакъв глад сутрин и това продължава до късните часове на деня, това може да подсказва за хормонален дисбаланс в хормоните, регулиращи механизмите на глада и апетита.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК