Ментална аритметика: Защо е важно децата в 21-и век да смятат бързо?

Коментар на Стефани Касабова и Ралица Касабова

18.06.2021 | 08:18 Редактор: Искра Ангелова

Над 200 деца ще премерят сили в националната олимпиада по ментална аритметика. Какво представлява този метод и защо е толкова важно децата в 21-и век да смятат бързо?

"Абакус е най-древното сметало в света. Много хора са смятали на него преди, но след това се е изместило от обикновеното сметало, което е с 10 топчета. Когато са 10 - навлиза в десетиците, докато при абакуса са от 1 до 9 числата", каза преподавателят по ментална аритметика Стефани Касабова в студиото на "България сутрин".

Колежката ѝ - Ралица, Касабова, подчерта, че при абакуса има топче, което играе ролята на цели пет единици.

"Менталната аритметика, което развива абсолютно всичко в едно дете - всякакъв вид мислене. На пръв поглед може да изглежда, че единственото, което се подобрява, е тяхната математика, но това съвсем не е така. Това подобрява всичко, дори речта на по-малките", допълни Стефани.

От думите им стана ясно, че методът идва от Китай.

"Там за първи път хората изобретяват абакуса, като в началото са смятали на много първобитен абакус, той е изглеждал като кутия за бонбони. След това той претърпява няколко метаморфози. Използва се в държави като Китай, Япония, Южна Корея в самата училищна система", добави Ралица в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Стефани в нашата образователна система го няма, защото не се допускат нови различни неща и подчерта, че при менталната аритметика няма зубрене, а логика. 

"Методът е базиран не само като суха материя, а напротив - всичко е направено като онлайн игра. Имаме онлайн тренажори, което помага на децата да се образоват. Има 6 вина, като се започва от най-ниското - "S" нивото", коментира Ралица Касабова.

Обучението преминава няколко етапа. Първият е тренажор, с които децата загряват техните пръсти и тренират фината моторика. Чрез нея те тренират и двете полукълба на мозъка.

Те споделиха, че има и курс по бързо четене, в който главната цел е не само да се чете бързо, но и да се отсява важната информация. А олимпиадата ще бъде онлайн. Ще има 45 награди.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години