Ето колко вода е нужна на децата в различните възрасти

Счита се, че кърмата напълно задоволява водните потребности на кърмачето

17.06.2021 | 11:45 Редактор: Юлия Христова
Ето колко вода е нужна на децата в различните възрасти

За да си осигурим приятна разходка, на първо място трябва да носим достатъчно вода и да я предлагаме често на деца. По-големите деца осъзнато търсят вода, но кърмачетата и малките деца (особено тези, които все още не говорят) едва ли ще могат ясно да заявят, че са жадни. 

Трудно е да се посочат универсални и конкретни цифри за дневните нужди от вода на детето. Те зависят от редица фактори, на първо място възраст, физическа активност, температура на средата, здравословно състояние, допълнителни загуби поради диария и/или повръщане, повишена телесна температура и др.

Най-общо могат да се посочат ориентировъчните дневни нужди според възрастта:

За кърмачета до от 0 до 1 г. – 150 мл на кг телесно тегло (ТТ) на детето;

От 1- до 4-годишна възраст 100 мл/кг ТТ;

Възрастни индивиди – 50 мл/кг ТТ;

В ежедневието не се налага непрекъснато да изчисляваме колко мл вода е изпило детето на всеки час, но основната роля е да се осигури адекватно хранене (задължително в менюто следва да присъстват плодове и зеленчуци, като допълнителен източник на вода), контролиран прием на подсладени напитки и периодично подканване за прием на вода(важи особено за по - малките).

За новородените и кърмачетата до 6-месечна възраст се препоръчва да се кърмят изключително, на поискване. Счита се, че кърмата напълно задоволява водните потребности на кърмачето.

Ако до началото на захранването, детето не е приемало вода, то с първите пюрета е редно да започне и приема на вода между храненията, с количества от 20 до 30мл. Постепенно с израстването и захранването през първата година водния прием следва да се повиши.
Европейската федерация по безопасност на храните (EFSA) препоръчва:

За деца от 12 до 24 месеца, общият прием на вода да възлиза на около 1100 – 1200 мл/ден;

При 2-3-годишните – 1300 мл/ден;

За 4-8-годишна възраст 1600мл/ден;

За 9-13 години, според пола: момчета – 2100 мл/ден, момичета 1900 мл/ден.

В пубертета дневните нужди от вода се изравняват с тези на възрастния, които възлизат на около 3300 мл за мъжете и 2300 мл за жените.

Цялата статия четете в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Медик
преди 2 години
30 мл на 1 кг тегло за 24 ч. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Медик
преди 2 години
Водата е необходима в количество 30 мл на 1 кг тегло, за деца и възрастни, глупаво е да пишете измислици на тази тема, която е изследвана и доказана преди 200 години. Сигнализирай за неуместен коментар