Имен ден празнуват Мануил, Емануил, Исмаил, Емануела...

На 17 юни църквата почита Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил и Св. мчк Манасий Габровски

17.06.2021 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева
Имен ден празнуват Мануил, Емануил, Исмаил, Емануела...

На 17 юни църквата почита Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил и Св. мчк Манасий Габровски. Имен ден празнуват Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил.

Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил са трима братя, родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска вяра. 

По онова време - в ІV век - имало вече твърде много християни в Персия. Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него преговори за мир. Юлиан, макар на младост да изповядвал християнската вяра, по-късно се отрекъл от нея и ревностно изпълнявал всички езически обреди. Той извършвал някакво тържество в чест на боговете, когато пристигнали при него персийските пратеници. Те, разбира се, не поискали да вземат участие в това тържество и по заповед на Юлиан били затворени в тъмница.

На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. 

Но те твърдо изповядвали вярата си и били предадени на жестоки изтезания. Тримата братя изтърпели страданията мъжествено, като призовавали името Божие, и най-после по повеля на Юлиан, били посечени с меч. Когато ги посекли, станало силно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът, пише "Монитор".

Не след много земята изхвърлила телата на мъчениците, за да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат. Над техните мощи се извършвали много чудеса и много езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската вяра.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК