Учени установиха кога започват най-ранните спомени

Хората помнят много повече неща от двегодишна възраст

15.06.2021 | 13:13 Редактор: Десислава Атанасова
Учени установиха кога започват най-ранните спомени

Канадски учени твърдят, че най-ранните детски спомени започват от две години и половина, а не от три години и половина, както се смяташе досега, съобщи "Дейли мейл".

За да стигнат до този извод, учените от университета "Мемориъл" в Нюфаундленд са прегледали данни, събирани десетки години.

"Хората помнят много повече неща от двегодишна възраст, отколкото осъзнават", каза ръководителката на изследването д-р Каръл Питърсън.

"Причините са две. Първо, много е лесно да накараш някого да си спомни нещо от много ранна възраст просто като го попиташ, а след това да помолиш за още спомени - обясни тя. - Когато хората започнат да си спомнят, се връщат все по-назад", подчерта д-р Питърсън.

Учените са установили също, че често най-ранните спомени се отнасят към погрешна година. Хората са склонни да мислят, че това се е случило по-късно.

Д-р Питърсън и екипът ѝ са работили с информация от хора, като са я сравнявали със спомените на техните родители. Често за най-ранните спомени имало разминаване с една година. Родителите казвали, че това се е случило не когато детето им е било на три, а на две години, пише "Монитор". 

В предишните изследвания децата били разпитвани за най-ранните им спомени и след това разговорът бил повтарян след две или осем години. Те разказвали същите неща, но когато били по-големи, отнасяли спомените към по-късна възраст.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК