Какво се случва с косата ни, ако използваме сух шампоан всеки ден?

Особено подходящ е за хора с мазна коса, които се налага често да я мият

15.06.2021 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва с косата ни, ако използваме сух шампоан всеки ден?

Сухият шампоан е истински спасител, когато нямате време да миете косата си, а тя има нужда от това. Употребата на сух шампоан е прекрасен начин не само да подобрите вида на косата си и да я накарате да изглежда по-чиста, но и да ѝ придадете обем, когато тя има нужда от това. Особено подходящ е за хора с мазна коса, които се налага често да я мият, а както знаем, прекалено честото миене на косата не е особено полезно за нея, според клиника Кливланд.

Сухият шампоан е сред дерматологично тестваните и безопасни за употреба продукти. Той няма да навреди на косата ви, но ако го използвате ежедневно като заместител на къпането със стандартен шампоан и вода, това може да има своите негативни ефекти.

Сухият шампоан обикновено се прави на основата на нишесте и алкохол, което го прави безвреден за косата и скалпа. Не трябва обаче да разчитате само на него, защото той реално не измива косата. Сухият шампоан само попива излишната мазнина, секретирана от мастните жлези на скалпа и по този начин намалява омазняването.

Онова, което сухият шампоан обаче не прави, е да почисти мъртвите клетки от скалпа, да премахне наслагванията от мръсотия от околната среда, както и от пот. Това прави стандартният шампоан. Ето защо той не трябва да бъде демонизиран, а редовно употребяван. Сухият шампоан е добре да се прилага от време на време през 2-3 дни, за да не бъде косата притисната от наслоявания и нечистотии. Те ще я увредят в дългосрочен план и ще нарушат текстурата и здравината на косъма, информира az-jenata.bg.

Вреден ли е сухият шампоан за косата?

Сухият шампоан не е вреден за косата. Той е един прекрасен продукт, който е в помощ на жени със забързано ежедневие и мазна коса, които нямат време за ежедневно измиване на косата или просто не искат да го практикуват от известни съображения.

Но сухият шампоан не трябва да се употребява като основен и редовен заместител на стандартния, защото сухият шампоан не почиства скалпа, както прави традиционният шампоан. Оставянето на наслагвания, натрупвания и остатъци от мъртви клетки, себум, масла, нечистотии от околната среда и екскременти от потните и мастните жлези всъщност уврежда косата и кожата на главата много повече, отколкото мнозина предполагат.

За да бъде косата здрава, да расте бързо и да е достатъчно жизнена, тя се нуждае от редовно измиване и стимулиране. Ето защо сухият шампоан не трябва да се използва като ежедневна грижа. Той е подходящ между измиванията, но не за прилагане всеки ден.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК