Хаосът в живота ни: Какво го причинява и как да се справим?

Има много фактори и най-често водят до умора и демотивация

12.06.2021 | 13:07 Редактор: Здравко Черкезов
Хаосът в живота ни: Какво го причинява и как да се справим?

Животът ни е една комбинация от емоции и преживявания. Всеки ден. Всяко нещо оставя отпечатък върху нас, особено отрицателните случки. Хаосът в живота ни произтича от определени фактори, на които ние позволяваме да се разрастват.

Вижте кои са най-често водещи до негативност, объркване, демотивация, усещане за нещастие, умора:

Работа под напрежение – Може би няма работа, която да не поставя работещия в ситуация на стрес и напрежение. Но когато има чести критични ситуации, работите извънредно и не ви остава време за почивка и любимите ви занимания, това рано или късно ще доведе до проблем, пишат от az-jenata.bg.

Усещане, че нямаме контрол върху живота си – Това може да се дължи на ред причини, като липса на ресурс, за да осъществите плановете си, ниско самочувствие, живеене според морални правила, които са ни наложени от близки, шефове, работа, която ограничава развитието ни, неподходящ партньор.

Песимистични мисли – Или наричани още негативни, те имат силно емоционално въздействие върху нас, Повече дори, отколкото си представяме. Те повличат негативи във всяка една област на нашия живот.

Поемаме всички битови товари – Още една причина за създаване на отрицателност в живота ни, е когато целият товар по отношение на домакинството и децата се поема от един човек. Това няма как да не доведе не само до физическо, но и до емоционално изтощение. Затова е важно да не се опитваме да се докажем като супергерои, а да помолим партньора за съдействие, ако сам не се досеща.

Финансови тревоги – Една от най-често срещаните причини за стрес, напрежение, негативност, отчаяние. Всички емоционални проблеми предизвикват отрицателност, изтощение и понякога водят до грешни избори, които влошават още повече ситуацията.

Неочаквани промени в личен план – Всеки има такива, всъщност постоянно ни се случват неща, които не сме предвидили. Такива моменти може да са опустошителни в емоционален план. Да повлияят на здравето ни, на работата, личните контакти, да доведат до депресия.

Усещане за безнадеждност – То е продължение на предните редове. Сякаш се отказваме от всичко, не можем да овладеем отрицателните емоции, страхът ги захранва допълнително и така отрицателността се настанява трайно в живота ни.

Липса на баланс между работа и личен живот – В предните редове засегнахме точно онзи проблем на прегаряне, който е свързан с работата ни. Той е огромен източник на емоционално изтощение. Когато липсва баланс между кариерата и личния ни живот, животът за нас се превръща в поредица от негативизми.

Липса на качествен сън – Според западни изследвания, поради недоспиването, лошото качество на съня, емоционалното ни здраве е изложено на риск, а оттам и физическото. Много по-напрегнати сме, прибягваме до нездравословни храни и напитки, губим мотивация и т.н.

Снимка: iStock

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК