От Париж до София: Художникът Андрей Лекарски с изложба пред родна публика

Той е сред най-успешните български художници на Запад

11.06.2021 | 18:10 Редактор: Жаклина Иванова

Да провокираш с изкуство и на 80. Художникът Андрей Лекарски от дълги години живее във Франция и е сред най-успешните български художници на Запад. Първата си самостоятелна изложба открива през далечната 1972 г. в Мексико. Днес той е отново в България и представя картините си в София.

Изложбата в София е намигване към великите майстори. За художника това е поклон пред най-големите в изкуството, направен с нотка хумор и доза абсурд. 

"Намирам се пред картината "Спящата Венера и пътуващият принц“. Темата е пак коуъркинг и то точно нещо като продължение на историческия момент на тази картина. Тя е рисувана от Джорджоне, италиански ренесансов майстор. Джорджоне умира не от коронавирус, а от чума през 1510 година. Аз след 5 века съм се добавил като пътуващия принц - върху един от любимите ми мотори", каза художникът Андрей Лекарски.

Андрей Лекарски черпи вдъхновение от абсурдните и забавни моменти в живота си. 

"Има много голи женски тела. Общо взето ме вдъхновяват. Класиката присъства почти навсякъде и абсурдните моменти - също", добави той.

За художника работата и удоволствието вървят ръка за ръка.И въпреки естествената усмивка, която предизвикват неговите картини, Лекарски споделя, че и той, както всички, е имал трудни моменти в живота, когато е разчитал на подкрепата на най-близките.

А след 70 години творчество, иска да бъде запомнен с едно. 

"Да бъда запомнен като симпатяга, мен ме урежда", призна си той.

Изложбата ще остане в галерията "Оборище" 5 до края на месеца.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Какъв е този диалект на Михаела репортерката. Сигнализирай за неуместен коментар