Разчетоха надписа на откритата статуя на богинята Нике край Рупите (ВИДЕО)

Той е бил поставен в началото на I век след Христа в чест на римския император Тиберий

11.06.2021 | 14:23 Редактор: Юлия Христова

Археолози разчетоха надписа на откритата вчера мраморна статуя на богинята Нике край село Рупите.

Тя се появи по време на разкопки в античното селище Хераклея Синтика, не е изцяло запазена, но се виждат крилата на гърба и майсторската изработка.

Статуята на древногръцката богиня е открита при сондажите на централния площад на Хераклея Синтика. Скулптурата не е цялостна, но детайлите, разчетени от експертите, доказват нейната идентичност. 

"Когато вече я вдигнахме и я почистихме и се видя, че това е богинята Нике. Мраморна скулптура, добре направена, с детайли, пострадала е при едно нападение варварско в края на 3 век", разказа ръководителят на разкопките доц. Людмил Вагалински. 

Статуята е поредно откритие от началото на разкопките. За десетте дни работа на археолозите тук, древният град е потвърдил с още един артефакт връзката си с Александър Македонски.

"Показва популярността на Александър Македонски, който е свързан с Херакления Ситника, много почитан и до днес.  Досега не бяхме намирали свързани с него артефакти, но както казах, баща му е основал града, той е шетал в района, военно е свързан с тази територия", посочи доц. Вагалински. 

Дейността на археолозите се следи и всяко ново откритие привлича хора от региона и от цялата страна.

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика тази година ще продължат четири месеца, а археолозите на терен очакват работата им да разкрие много за живота на хераклейците.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК