Работно време от 55 ч. или повече седмично повишава риска от преждевременна смърт

Това е първото глобално проучване на рисковете за живота и здравето, свързани с дълго работно време

19.05.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Работно време от 55 ч. или повече седмично повишава риска от преждевременна смърт

Работното време от 55 часа или повече седмично повишава риска от преждевременна смърт и е станало причина за 745 000 смъртни случая от инсулт и исхемична болест на сърцето през 2016 г.

Броят им се е повишил с 29% в сравнение с 2000 г. и продължава да расте, сочи проучване на Световната здравна организация и Международната организация на труда, публикувано в научното издание Environment International.

Това е първото глобално проучване на рисковете за живота и здравето, свързани с дългото работно време. В него са включени данни от над 2300 проучвания, които са проведени в 154 държави в периода от 1970-2018 г.

Заради дълго работно време през 2016 г. 398 000 души са починали от инсулт и 347 000 от сърдечни заболявания. Те са имали 55-часова или по-дълга работна седмица.

Смъртните случаи от сърдечни заболявания заради дълго работно време са нараснали с 42% между 2000 и 2016 г., а тези от инсулт – с 19%, като общо 72% от тях са при мъже.

Най-силно са засегнати хората на средна възраст и по-възрастните. Най-голямата част от регистрираните смъртни случаи са при хора между 45 и 74 години, които са работили по 55 часа или повече на седмица.

Дългото работно време е причина за около една трета от всички смъртни случаи, свързани с работата, и е рисковият фактор с най-голяма тежест сред професионалните заболявания.

Анализът сочи, че работна седмица от 55 или повече часа води по 35% по-висок риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от исхемична болест в сравнение с работа от 35-40 часа седмично.

Броят на хората, които работят дълго, расте и понастоящем възлиза на 9% от световното население. Тази тенденция се задълбочава заради пандемията от ковид-19 и излага все повече хора на риск от свързана с работата инвалидност и ранна смърт.

"Работата от вкъщи се превърна в норма в много индустрии и често размива границите между дома и работата. Освен това много фирми бяха принудени да съкратят персонал, за да спестят пари, и хората, които останаха на работа, в крайна сметка работят по-дълго. Никоя работа не си струва риска от инсулт или сърдечносъдови заболявания. Правителствата, работодателите и работниците трябва да работят заедно, за да постигнат съгласие относно защитата на здравето на служителите“, посочва генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

СЗО предлага правителствата да въведат закони, които забраняват задължителния извънреден труд и въвеждат максимално допустим брой работни часове, пише puls.bg. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК