"13 века България" - да даряваш означава да раздаваш любов

На 19 май откриваме изложба на Моста на влюбените, каза директорът на фонда Слава Иванова

17.05.2021 | 21:57 Редактор: Никола Симеонов

"Времеубежище" на писателя Георги Господинов спечели Националната литературна награда за български роман на годината. Тя се присъжда от дарителския фонд "13 века България". Другите номинирани романи бяха "Мястото Янтара" на Керана Ангелова, Гълъбария" на Стефан Коспартов, , "Поздрави от Хадес" на Яница Радева, "Сянка" на Васил Панайотов и "Резиденцията" на Георги Тенев. В конкурса участваха 33 романа.

"Прекрасно е, че Национален дарителски фонд "13 века България" продължава тази своя традиция. "Роман на годината" даваме вече десети път. Дано тази традиция да продължи и в бъдеще", каза в студиото на "Денят ON AIR" директорът на фонда - Слава Иванова. 

"Имаме и награда за млад талант в сферата на изкуството и науката. Неслучайно обявихме по този начин конкурса за таланти в науката и изкуството. Да имат възможност тези млади хора да бъдат оценени. Усетих у тях реакция, че са забелязани. Че сме извадили на показ светлото, което те правят", добави Иванова.

По думите ѝ това начинание се характеризира с изключително много усилия и себеотдаване. 

"На 19 май откриваме изложба, посветена на 40-годишнината на фонда. От далечната 1984 г. до наши дни той е успял да предаде повече от 80 хил. дарения. От всички тях най-трудната задача беше да откроим най-значимите 40. Имахме много различни критерии, искахме да подберем най-значимите в обществен план и като дарителски жест. Всяко едно от тях е с неоценима стойност", каза още Слава Иванова пред Bulgaria ON AIR

Тя съобщи, че изложбата ще бъде разположена на Моста на влюбените в София.

"Неслучайно сме избрали това място - да даряваш означава да раздаваш любов", сподели Иванова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК