Вижте кои са думите, които трябва да повтаряте на децата си

Те значат много за тях и са ключови за възпитанието им

15.05.2021 | 09:53 Редактор: Жаклина Иванова
Вижте кои са думите, които трябва да повтаряте на децата си

Самочувствието, добрината, увереността, отговорността се изграждат още в детските ни години. Има думи, които всяко дете иска и има нужда да чува. Те значат много за него и са ключови за възпитанието му. Вижте няколко подобни примери.

"Виждам, че се стараеш и полагаш усилия" – Това определено ги мотивира и ги кара да се чувстват подкрепяни.

"Представи се чудесно" – За децата е важно да бъде забелязано, когато са били внимателни, изпълнителни, когато са показали добри резултати. Това ги насърчава да продължат в положителна посока.

"Не трябва да си съгласна/съгласен с всички" – Важно е да се изясни на децата, че не е нужно да следват тълпата, ако не желаят. Те също имат право на избор и мнение. И това не ги прави аутсайдери.

"Обичам те безусловно" – Да се чувства обичано е всичко, от което детето се нуждае, за да е щастливо.

"Знам, че можеш да се справиш" – Ако децата знаят, че вярвате в тях, то те също ще повярват в собствените си възможности.

"Задаваш чудесни въпроси" – Децата обичат въпросите, въпреки че понякога питат за неща, които ни смущават. И все пак, това е начин да ги мотивираме да питат повече, да споделят повече.

"На всеки се случва да направи грешки и понякога грешките са полезни" – Така детето ще се научи да приема грешките си, да признава за тях, но и да знае как може да се поправи.

"Не се отказвай, защото си съвсем наблизо" – Тези думи са отново вдъхновяващи за децата. Защото им напомнят, че дори в трудни моменти, успехът може да е близо до нас и не бива да губим надежда.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК