Какви са ефектите върху тялото ни, ако ядем сирене всеки ден?

Това има своите ползи и негативи, вижте какви са те

11.05.2021 | 23:41 Редактор: Никола Симеонов
Какви са ефектите върху тялото ни, ако ядем сирене всеки ден?

Ако обичате сирене и то присъства в менюто ви всеки ден, то вероятно сте като повечето хора по света. Сиренето в цялото си многообразие е любимо лакомство на милиони хора. Неслучайно е част от кухнята на почти всички народи. Разнообразието от сирена кара човек да не спира да иска да опитва още и още. Със сирене можете да си приготвите всякакво ястие, а то винаги ще е по-вкусно с тази превъзходна добавка.

Сиренето в различните му форми има както положителни, така и отрицателни ефекти върху тялото. Ежедневната консумация на сирене, особено в прекомерни количества, може да окаже негативен ефект върху здравето ви. Но пък това съвсем не означава да се откажете от него.

Вижте какво се случва в тялото, ако ядете сирене всеки ден.

Сиренето укрепва костите и зъбите

Сиренето е един от най-добрите източници на протеини и калций. Те укрепват костната плътност и подпомагат здравето на зъбите. Костните клетки се обновяват постоянно, което изисква присъствието на калций в менюто.

Сиренето може да подобри настроението ви

Вкусът на сирената е превъзходен. Но не само той оказва влияние върху усмивката на лицето ви. Протеинът казеин, който присъства в сиренето, се разпада до казоморфини – съединения, които се свързват с допаминовите рецептори в мозъка, което отключва секрецията на хормони на щастието, пише healthline.com.

Сиренето може да причини лош дъх

Сирената изобилстват от сол. Натрият оказва влияние върху храносмилателната система, което може да влоши мириса на дъха ви. Освен това повишената консумация на сол може да повиши и кръвното налягане, което да окаже негативно влияние върху сърдечносъдовата система.

Прекалено многото сирене се свързва с някои видове рак

Консумацията на много сирене всеки ден се свързва с повишен риск от някои видове рак, според проучване, публикувано в Novartis Foundation Symposia. Това се дължи на животинските протеини в състава на млечните продукти, наситените мазнини и бързо усвояемите въглехидрати. Ето защо с количеството млечни продукти трябва да се внимава, пише Az-jenata.bg

Сиренето може да предизвика храносмилателни проблеми

Сиренето може да причини проблеми с храносмилането или да влоши съществуващи такива. Възможно е да получите газове, подуване, запек, диария, болки в коремната област. Това важи особено за страдащите от непоносимост към лактоза, която се съдържа в сиренето.

Сиренето може да ви накара да напълнеете

Ако ядете сирене всеки ден в големи количества, то може да е причината за наддаването ви на тегло. Сирената са богати на мазнини, протеини и въглехидрати. С тях трябва да се внимава и да се взима предвид калорийната им стойност. Някои сирена са значително по-маслени и калорични от други, като например твърдите сирена (овче сирене, пармезан, грюер). Към тях се причисляват и всички разновидности на кашкавалите.

Сиренето доставя важни хранителни елементи

Както с всеки хранителен продукт, така и със сиренето е важно да се взима предвид количеството, което се консумира. В малки количества сиренето доставя ценни здравословни елементи на организма, заради което не трябва да го отхвърляте от диетата си. Сиренето е богато на витамин В12, калций, желязо, цинк, витамин А, фосфор, които са важни за организма.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
4
10 rate up comment rate down comment 2
Вилиян
преди 2 години
За тези които четат, това не е българското сирене, а по скоро сирената от чуждите реклами и тези които се слагат в бургерите например. Приличат на българският кашкавал. Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 25
aleksandar_borisov19
преди 2 години
Пълни лъжи. Нанася само и единствено вреди. Не консумирам от над 20 години млечни продукти, както съм премахнал завинаги всички видове животински продукти. В резултат всички хронични болести и проблеми, които имах + ревматоиден артрит, синузит и симетрична субхондрална остеопороза, ВЕЧЕ ГИ НЯМА! Сигнализирай за неуместен коментар
2
26 rate up comment rate down comment 9
Сирене
преди 2 години
1
12 rate up comment rate down comment 21
Сирене
преди 2 години
Ще Ви се покачи холестерола,и няма сваляне. Ще трябва да пиете "статини"Ефекти няма, има само вреди! Сигнализирай за неуместен коментар