Няколко по-здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата

Консумацията на червено вино е свързана с подобряване на здравето на мозъка

09.05.2021 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова
Няколко по-здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата

Алкохолът не е от най-здравословните ни избори в живота, но когато се употребява умерено, не ни вреди чак толкова. Сега навън все още не е толкова топло, но въпреки това много хора консумират бира. Дори и при затворени заведения, пенливата напитка се търси и е предпочитана от доста мъже и жени. Но тя не само подува корема, а води до напълняване и някои други отрицателни ефекти за организма. Но какво да правим, като толкова много я харесваме? Просто трябва да я ограничим или заменим с някоя друга алкохолна алтернатива.

"Трябва да изясним, че алкохолът всъщност е отрова. Така че не се опитваме да твърдим, че алкохолът сам по себе си е здравословен", казва пред Insider диетологът Меган Кобар, специалист по метаболизма. Тя обаче цитира изследвания, според които поглъщането на 1-2 питиета на ден има ползи за сърцето и ни помага да релаксираме.

Ето няколко предложения за по-здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата:

1. Червено вино

То е номер едно в списъка. Причината е, че съдържа голямо количество антиоксиданти, които предпазват клетките в човешкото тяло от увреждане. От друга страна някои видове са пълни с полифеноли, които могат да насърчат здравето на сърцето.

Според множество изследвания, въпросните полезни вещества се съдържат и в бялото вино и розето, но в сравнение с червеното, при тях са в много по-малко съотношение.

Консумацията на червено вино е свързана с подобряване на:

- сърдечносъдовото здраве;
- костната плътност;
- здравето на мозъка.

Независимо какво точно червено вино пиете, то е доста по-полезно от бирата. Диетологът обаче препоръчва да търсите по-натурални вина, в които има по-малко добавки и заради това не са толкова дразнещи за черния дроб.

2. Шампанско

Тази напитка, която купуваме най-вече за по-специални поводи като сватби, кръщенета, годежи, романтични срещи или откриването на търговски обекти е богата на фенолни съединения. Те са антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на мозъка и да намалят риска от появата на деменция.

Проучване от 2013 г., данните от което са публикувани в Reading.ac.uk, показва, че гризачи, на които е давано шампанско, имат по-добра памет. Макар и тези констатации да не са потвърдени за човешкия мозък, изследователите вярват, че данните са обещаващи. Те съответстват на тези, получени при други храни, богати на антиоксиданти. И дават пример с боровинките.

3. Текила

Признайте си, напитката е доста коварна. Сипвана в малки чашки, в комбинацията с лимон и сол, като част от шотове, тя ни кара да прекалим с нея и на другия ден се чувстваме доста зле. Но някои изследвания показват, че консумацията на текила от агаве помага за усвояването на калция и подобрява костното здраве.

Все пак в сравнение с бирата, някои видове текила са доста по-нискокалорични напитки. Това обяснява д-р Кобар.

"Прозрачните ликьори като водка, текила и джин са с най-ниско съдържание на захар и калории. Те най-лесно се усвояват от телата ни", пояснява специалистът.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 1
Ивайло
преди 2 години
Червеното вино при хемороиди е противопоказно да се консумира, както и лютото, докато бирата няма никакво вредно действие...Защо пишете статии, които не са верни? Сигнализирай за неуместен коментар
3
13 rate up comment rate down comment 1
Митко
преди 2 години
В умерени количества всичко е полезно. Сигнализирай за неуместен коментар
2
21 rate up comment rate down comment 6
Jorroveliki
преди 2 години
От домашна Българска ракия по добър алкохол още не е измислен! От бирата омеква любовния мускул на мъжете а жените погрозняват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
19 rate up comment rate down comment 4
Zazoo
преди 2 години
Поредното изказване от некомпетентни хейтъри които не пият алкохол, а само са чували за въздействието му. Сигнализирай за неуместен коментар