Нуждаем ли се от витамини и добавки, за да имаме по-дълга коса?

Косопадът често е причинен от странични ефекти от лекарства или пък здравословни състояния

09.05.2021 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова
Нуждаем ли се от витамини и добавки, за да имаме по-дълга коса?

Кой не иска по-плътна, по-дълга, по-блестяща и по-здрава коса? На пазара има много продукти, които могат да укрепят кичурите ни, но за постигането на перфектен резултат трябва да се погрижим и за вътрешното си здраве. Да, познахте, говорим за добавки и витамини.

Добавките и витамините за грижа за косата са се сдобили с лоша репутация поради пренаситения пазар от неефикасни марки, които се рекламират в социалните мрежи и предлагат непостижими резултати. Най-вероятно сте забелязали, че дори само ако си помислите за растеж на косата, започвате да получавате реклами за най-различни добавки, витамини и съставки, с които да решите проблема си.

Добавките са почти навсякъде в ежедневието ни, като твърдят, че могат да ни осигурят мечтаната коса. Това обещание бързо ни привлича, но постепенно разбираме, че търсенето на перфектния продукт не е толкова лесно, колкото си мислим. Добавките не са никак евтини, а и никой не иска да похарчи всичките си пари за нещо, което не гарантира по-дълга, по-здрава и по-блестяща коса.

И така, какво всъщност правят тези добавки? И дали наистина работят? Отговор на тези въпроси дават диетологът Моли Кимбъл и експертът по грижа за косата Рейчъл Роджър.

Работят ли добавките?

Накратко, да, могат да ви помогнат за по-здрава коса. Моли Кимбъл казва пред InStyle, че добавките и витамините са тествани в множество клинични проучвания, които са установили ефективността им в подкрепа растежа на косата.

По-специално има два витамина, за които е доказано, че са полезни за косата и нейната здравина. Това са витамин Е и D, като други полезни съставки включват богат на протеини колаген и съединения на растителна основа като ашваганда и хвощ.

Рейчъл Роджър се съгласява, че витамините и добавките могат да стимулират растежа на косата и да предотвратят косопад. Тя обаче подчертава, че винаги е важно да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да пиете каквато и да е било добавка или витамин. "Когато хората са загрижени за косопада, винаги ги питам какви витамини приемат или какви лекарства са приемали наскоро", казва Роджър пред InStyle. Според нея косопадът често е причинен от странични ефекти от лекарства или пък здравословни състояния като заболяване на щитовидната жлеза.

Именно затова винаги е важно да се консултирате с вашия лекар или фризьор, преди да се насочите към витамините или добавките, съветва tialoto.bg.

А биотинът работи ли?

Може би сте забелязали, че един популярен витамин липсва от грижата за косата. Да, говорим за биотинът, известният В-витамин, който се слави с ползи за косата, кожата и ноктите. Докато той може да помогне в някои случаи, експертите съветват да го приемате, само ако страдате от неговата липса.

"Биотинът се е сдобил с голяма слава, но клиничните изпитания не подкрепят използването му за растежа на косата, освен ако не страдате от дефицит", казва Кимбъл пред InStyle. Същото важи и за цинка, желязото и ниацина. Ако имате недостиг на тези хранителни вещества, добавката може да е от полза за здравето на косата, но в противен случай лекарите не препоръчват използването на тези минерали.

Не искате да приемате добавки, но все пак искате да насърчите растежа на косата? Рейчъл Роджър има един прост съвет – започнете с почистване на скалпа. По този начин вашите продукти като серуми и балсами могат по-лесно да проникнат в корените, което ще създаде идеална среда за растеж на косата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК