Мазнините по корема показват повишен риск за сърдечно-съдово заболяване

Изследователите отбелязват, че "мазният корем“ може да не е съчетан със затлъстяване на тялото

07.05.2021 | 23:14 Редактор: Юлия Христова
Мазнините по корема показват повишен риск за сърдечно-съдово заболяване

Дори и при телесно тегло в нормата мазнините по корема показват повишен риск за сърдечно-съдово заболяване, смятат от Американската кардиологична асоциация.

В проучването си учените отделят специално внимание на абдоминалното и коремно затлъстяване. При такова се наблюдава натрупване на мазнини в коремната област. То най-лесно може да се установи чрез измерване обиколката на талията.

Изследователите отбелязват, че "мазният корем“ може да не е съчетан със затлъстяване на тялото. При хората с нормално тегло голямата обиколна на талията се оказва важен индикатор за риск от сърдечносъдово заболяване, метаболитен синдром и риск от преждевременна загуба на живота.

Иначе, за затлъстяване се говори при индекс на телесната маса над 30, който се равнява на отношение между теглото в килограми и височината в метри на квадрат. При всички случаи при ИТМ над 30 теглото е много над нормата. Докато при коремното затлъстяване е достъчно обиколката на талията при жените да е над 88 см, а при мъжете над 102 см. 

От години лекарите, освен ИТМ, при оценка на здравето започнаха да взимат предвид и стойностите на талията. Особено опасни за здравето се оказват вътрешно натрупаните мазнини в областта на корема – висцералните мазнини, което се потвърждава от изследването. Според научния екип при хората с високо коремно затлъстяване рискът от сърдечносъдово заболяване може да е по-голям, отколкото при хора с висок ИТМ, но с малко количество мазнини около вътрешните коремни органи. 

Изследователите отбелязват още един вид висцерално натрупване на мазнини като особено опасно за сърцето – епикардиалното. При него мазнините са разположени между миокарда и външната обвивка на сърцето. Това омазняване може да се види само при допълнително изследване и е свързано с влошена прогноза при сърдечносъдово заболяване. Епикардиални мазнини се откриват обичайно при хора с голяма обиколка на талията, пише puls.bg. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК