Домашни балсами с натурални съставки според типа коса

Косата се нуждае от подходящ балсам, за да се разресва лесно и да блести

06.05.2021 | 21:21 Редактор: Жаклина Иванова
Домашни балсами с натурални съставки според типа коса

Косата се нуждае от подходящ балсам, за да е подхранена, хидратирана, да се разресва лесно и да блести. А балсам, който не се отмива и остава върху косата през целия ден, за да я подхранва постоянно е най-доброто, което можете да ѝ подарите. Ако пък балсамът е направен от природни съставки, косата ви ще сияе.

За права коса

Правата коса обикновено е по-хидратирана, защото е и по-мазна. Естествената секреция на повече себум от скалпа допринася за изглаждане на косъма и за неговото изправяне. При сухите коси е обратното – те са по-начупени, понякога дори къдрави.

Правата коса се нуждае от балсам без отмиване, който я подхранва, омекотява и се абсорбира лесно без да товари допълнително косъма, така че да не отнема от обема ѝ.

Смесете в купа 2 супени лъжици гел от алое вера, 3 супени лъжици вода, 1 супена лъжица масло от жожоба. Разбъркайте добре. Нанесете върху измита и изстискана коса, от която не тече вода. Втрийте добре от корена до върха и не отмивайте.

За коса на вълни

Вълнообразната коса изисква балсам, който не я утежнява, а допълва структурата на вълните ѝ. Ако балсамът е прекалено тежък, вълните ще се изгладят. Опитайте с домашен балсам със спрей текстура, който е лек и същевременно подхранващ.

Сварете една чаша вода в тенджера. След като заври, от остатъка от течността премерете половин чаша. Добавете към нея 1 супена лъжица морска сол. Разбърквайте, докато се разтвори напълно. Оставете да изстине. Прибавете 1 супена лъжица гел от алое и ½ чаена лъжица масло от арган. Разбъркайте добре. Поставете сместа в спрей бутилка. Напръсквайте косата след всяко измиване.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК