Грешките, които допускаме при хапването на яйца с цел отслабване

Жълтъкът наистина е с високо съдържание на холестерол

06.05.2021 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова
Грешките, които допускаме при хапването на яйца с цел отслабване

Когато говорим за богати на протеини храни за отслабване, яйцата са сред първите, на които повечето от нас се доверяват. Вкусни, лесни за готвене, пълни с хранителни вещества, всички тези фактори ги правят важна част от всяка диета.

Те спомагат за засилване на метаболизма, който играе решаваща роля за загубата на тегло. А и след Великден хладилникът на всяко семейство е пълен с тях.

Няколко проучвания показват, че яденето на яйца за закуска може да помогне на хората да свалят повече килограми в сравнение с други храни. Но за да увеличите максимално ползите от тази изключително здравословна храна, трябва да ги консумирате правилно. Дори да правите най-простите грешки, докато готвите, това може да намали ползите за здравето.

Ето 5 често срещани грешки, които повечето хора правят, консумирайки яйца за отслабване:

Грешка 1: Махате жълтъка

Съществува погрешно схващане, че жълтата част на яйцата е заредена с нездравословни мазнини, поради което много хора обикновено я изхвърлят. Жълтъкът наистина е с високо съдържание на холестерол, но това не повишава нивата на холестерола по начина, по който го правят трансмазнините и наситените мазнини. Освен това, той е пълен със здравословни хранителни вещества като витамин В2, В12 и D и минерали като фолат, фосфор, селен, калций и цинк. Изхвърлянето му ви лишава от всички тези микроелементи.

Грешка 2: Ползвате грешната мазнина

Всички ние имаме своите предпочитания по отношение на приготвянето на яйца. Някои ги обичат бъркани, други на очи, трети просто сварени. Със сигурност вкусът има значение, но също така и видът мазнина при готвене. Наситените и трансмазнини могат да увеличат риска от здравословни проблеми като инфаркт и висок холестерол. Най-добре е да използвате здравословни алтернативи като зехтин и кокосово масло, вместо олио и краве масло при приготвянето им.

Грешка 3: Съчетавате ги с погрешни храни

За да има ефект режимът ви, трябва да съчетаете яйцата с правилните храни – а именно зеленчуци като спанак, домати… гъбите също са алтернатива. Ако слагате различни видове кашкавали и сирена в тях, ще станат много тежки за стомаха, а освен това ще добавите и много калории в ястието си, без които със сигурност можете.

Грешка 4: Преварявате ги

Друга често срещана грешка, която хората допускат, е преваряването на яйцата. По принцип приготвянето на яйца отнема много по-малко време. Преваряването или готвенето при висока температура за дълго време може да доведе до намаляване на някои хранителни вещества. Витамин А и антиоксидантите са първите две хранителни вещества, които се губят по време на целия процес. Освен това, когато е изложен на високи температури, холестеролът в яйцата може да се окисли и да произведе съединения, известни като оксистероли, които са вредни за здравето на сърцето ви, информира tialoto.bg.

Грешка 5: Не броите правилно калориите

Ако се опитвате да намалите теглото си, може да се наложи да преосмислите начина, по който приготвяте яйцата. Нискокалоричните възможности за готвене ще ви помогнат да контролирате броя на калориите и ще ускорят отслабването ви. От изброените досега начини, варените яйца, съдържат най-малко калории и не изискват добавяне на мазнини за приготвянето им.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
qVaska
преди 2 години
Почти всяка сутрин закусвам на очи,много си ги харесвам, но за тигана слагам масло от репий и никога те ме подвежда:) никога не употребявам слънчогледово Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 4
Христо
преди 2 години
#1: Точно това повишава нивата на холестерола по начина, по който го правят трансмазнините и наситените мазнини. Витамините и минералите там нито са екслузивни за жълтъка, нито са в достатъчно количество, за да си заслужава.#2: Направете си услуга и не гответе с кокосово масло. Няма по-вредно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 2 години