На Гергьовден: Вкусна рецепта за агнешко бутче с ориз и гъби

Oставя се да се пече около 2 часа и 30 минути на 220 градуса

06.05.2021 | 13:25 Редактор: Искра Ангелова
На Гергьовден: Вкусна рецепта за агнешко бутче с ориз и гъби

Гергьовден е! Традиционно на този празник се готви агнешко месо. Затова ви представяме вкусна рецепта, с която да посрещнете вашите гости.

Продукти:

- около 3 и половина кг агнешко месо (бутче)

- 500 г пресни печурки

- 500 г ориз

- 2 връзки пресен чесън

- 2 връзки пресен лук

- сол, черен пипер

- 1 бучка масло

- 50 мл олио

- 1 кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:

Бутчето се намазва с масло и се овкусява със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко мазнина от всички страни се запържва леко. След това се слага в тавичка за печене, покрива се с фолио и се оставя да се пече около 2 часа и 30 минути на 220 градуса.

Докато месото се готви, пригответе зеленчуковия бульон. В тенджера загрейте малко количество олио и задушете нарязаните лук и чесън. Добавете предварително измития ориз, бъркайте 1-2 минути и след това залейте с бульона, съветва az-jenata.bg.

Отделно в малко масло задушете гъбите, като добавите към тях сол и черен пипер на вкус. Когато агнешкото месо е почти готово, премахнете фолиото и запечете още 10-15 минути, за да хване златиста коричка. Сервирайте го върху канапе от сварения ориз, а около него декорирайте задушените гъби.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК