Какви са ползите от приема на витамин С?

Той спомага за забавяне появата на бръчки и сухота на кожата

05.05.2021 | 22:54 Редактор: Жаклина Иванова
Какви са ползите от приема на витамин С?

Знаем, че за да бъдем здрави и енергични, тялото ни се нуждае от достатъчно витамин С. Той е важен и за усвояване на желязото от храната, която консумираме. Антиоксидантът намира широко приложение и в козметиката, в грижата за красотата, здравето на косата, кожата и ноктите.

Серуми, кремове, лосиони, маски, обогатени с него. Красотата ни го изисква и ако все още не сте убедени, че той ни прави по-красиви, вижте защо не бива да допускате дефицит на витамина.

Витамин С помага да се поддържа целостта на ноктите, като ги укрепва отвътре навън. Антиоксидантът спомага за синтеза на колаген, който е важен за здравината на ноктите.

Още една причина да заобичате този витамин е, че той спомага за забавяне появата на бръчки и сухота на кожата, но също така се бори с вредите от свободните радикали. Когато има недостиг на колаген, кожата придобива по-вял вид. Витаминът ѝ помага за по-дълго време да бъде стегната и тонизирана.

Витамин С не само намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, но спомага и за възстановяването от вече нанесените щети от слънцето. Когато кожата ни е изложена на ултравиолетова светлина, увреждащите молекули, наречени свободни радикали, атакуват клетките и колагена. Това може да предизвика възпаление и да доведе до появата на бръчки, хиперпигментация, дори рак на кожата. 

Активният антиоксидант витамин С действа като естествена защита. Според изследвания жените с висок хранителен прием на витамин С имат по-малко забележими бръчки и сухота на кожата.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК