Парад на лалетата: Цъфтежът им в Ботаническата градина в Балчик е в апогей

20 000 луковици разтварят чашки тази пролет

19.04.2021 | 15:45 Редактор: Никола Симеонов

Цъфтежът на лалетата в Ботаническата градина в Балчик е в своя апогей. Всяка година тук се засяват хиляди луковици от различни сортове, като най-ранните отварят цветове в средата на март, а най-късните – през май. Този процес е дал и името на проекта – "Парад на лалетата".

20 000 луковици разтварят чашки в Парада на лалетата в Балчик тази пролет. 

"Използвали сме принципа на колорита, където се комбинират растителни видове по височина, по цвят, по размер на чашката, за да може да се получи прекрасна комбинация в цветове и гами, които да покрият от средата на март до средата на май в цъфтеж", обясни ландшафтният архитект на УБГ-Балчик Марияна Димитрова. 

Ковид пандемията се отрази негативно върху Ботаническата градина, която разчита на собствена издръжка. 

"Приходите намаляха наполовина и затова тази година сме наблегнали в пролетните колекции на по-малък брой луковици лалета", каза ръководителят на УБГ-Балчик Ваня Машкарова.

"Малко са, но пък са прекрасни и повечето от тях са чисто нови за градината", добави Димитрова. 

Заложени са 25 сорта лалета, 20 от които са нови. Колоритът им е подобаващо оценен и от първите посетители. 

"Идвам веднъж в годината, само за да гледам лалетата. Наистина е много красиво. Изключително еуфорично и положително настроение с тази красота, която е тук с цветята", каза Нели Петкова, жител на Каварна.

Озеленителите вече засяват и летните цветя. Следващата седмица от оранжериите ще бъде извадена и най-богатата колекция сукуленти у нас, за да заеме обичайното си място в алеите. Екипът на Ботаническата градина се надява тази година вратите ѝ да останат отворени до есента, а посетителите да се върнат сред омагьосващата ѝ обстановка.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК