Няколко важни стъпки към красивата кожа

Продуктите за грижа за лице не са еднакви за всеки

16.04.2021 | 23:40 Редактор: Юлия Христова
Няколко важни стъпки към красивата кожа

Разликата между грижата за кожата сутрин и вечер е като тази между мрака и светлината. Дори да сте се осведомили добре за това кои съставки могат да подобрят основната ви рутина за по-добър външен вид и да сте разбрали какви продукти да избирате, все още може да се объркате точно кога да ги прилагате. Що се отнася до вашата сутрешна грижа за кожата, фокусът трябва да бъде върху подготовката ви за целия ден.

"Сутрешната рутинна грижа за кожата е важна, за да подготвите лицето си за деня и излагането му на ултравиолетови лъчи, синята светлина от устройствата, изкуствената светлина в затворени помещения и замърсителите на околната среда“, казва дерматологът д-р Мелани Палм пред InStyle. Това обаче не означава, че трябва да станете преди изгрев слънце, за да подготвите кожата си за деня. Една правилна продуктова гама може да бъде ефективна и да доведе до желаните резултати.

"Препоръчвам на хората да стават сутрин, да измиват лицето, да слагат слънцезащитни продукти и да спортуват след измиването на зъбите си“, казва дерматологът д-р Жанин Дауни. И двете специалистки са категорични, че продуктите за грижа за кожата не са еднакви за всеки, тъй като зависят от типа кожа и проблемите, с които се борите. Затова те съветват да следвате 4 важни стъпки всяка сутрин, но първо да се консултирате с дерматолог, за да разберете каква козметика да си набавите.

Ето четирите основни стъпки, които да следвате всяка сутрин:
 
1. Почистване
 
"Наличието на последователна рутинна грижа за кожата е важно, тъй като измиването на лицето намалява броя на бактериалните колонии“, казва д-р Дауни. С други думи: почистването на кожата ви помага да се отървете от мръсотията, мазнините и бактериите, които се натрупват по лицето ви през нощта.
 
Що се отнася до вида на почистващия препарат, който да използвате, това варира в зависимост от нуждите на вашата кожа. „Чувствителните типове, страдащите от розацея или сухите видове кожа се нуждаят от нежна формула. Тук често се препоръчва млечно почистващо средство или пенливо, което успокоява възпалението и насърчава задържането на влага“, казва д-р Палм.
 
Нормалните типове кожа могат да се възползват от пенещите се формули с алфа-, бета- и полихидрокси киселини, които почистват мръсотията от вечерта и имат предимства при изграждането на колаген и изсветляването на тона.
 
Мазните и податливи на акне типове кожа имат нужда от медикаментозно почистващо средство. Помислете за сяра, бензоил пероксид или дори салицилова киселина.

По избор: Тонер/нежен ексфолиант
 
На пазара все по-често срещаме надписа "Gommage“ върху козметиката. Това не е някаква нова съставка, а просто фирмено наименование на нежен ексфолиант. Тези продукти често са кремове, пасти или гелове и е по-вероятно да са по-щадящи кожата от химическите ексфолианти. Това подготвя лицето ви за останалите стъпки, като в същото време не допринася за допълнително раздразнение.

Повече четете на Tialoto.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК