Полезни за здравето хранителни комбинации

Когато си приготвяте салата със спанак, добавете към нея домати и чушки

13.04.2021 | 11:03 Редактор: Искра Ангелова
Полезни за здравето хранителни комбинации

Когато се храним, почти винаги комбинираме два или повече вида храна. Някои хранителни комбинации се отразяват зле на нашето храносмилане и фигура. Но има и такива, които спомагат за по-доброто усвояване на важните хранителни елементи. Вижте някои от тях.

Витамини A, D, E и K заедно със здравословни мазнини

Това са мастноразтворими витамини, които си набавяме чрез консумацията на риба, месо, яйца, гъби, сладки картофи, тиква, моркови, млечни продукти и други. Ако например сте решили да хапнете свежа салата или задушени зеленчуци, не забравяйте да ги комбинирате с дресинг на маслена основа, ядки или семена, авокадо, хумус или гуакамоле. Така ще оптимизирате усвояването на витамините. Мастноразтворимите витамини имат нужда от полезни мазнини, дори когато се приемат под формата на хранителни добавки.

Куркума и черен пипер

Обикновено добавяме куркума, когато приготвяме къри. Но тя е подходяща към чаша топло мляко с мед и канела, смути рецептите ни, супи. Според редица проучвания редовната ѝ консумация действа противовъзпалително благодарение на куркумина, който е активно вещество в подправката.

Тя помага за подобряване на сърдечното здраве, балансира нивата на кръвната захар, смята се, че може да намали риска от някои видове рак и други. Но за да се подобри усвояването на куркуминоидите в нея е хубаво куркумата да се комбинира с черен пипер. Черният пипер също е изключително полезен за здравето.

Спанак и чушки

Пресните чушки, особено червените, изобилстват от витамин С, който е мощен антиоксидант и необходим на организма ни, за да може желязото от консумираната храна да се усвоява по-добре. Витамин С се съдържа и в ягодите, броколите, кивито, цитрусовите плодове, доматите. Затова, когато си приготвяте свежа салата със спанак, който е богат на желязо, не забравяйте да добавите към нея и домати, чушки, съветва az-jenata.bg.

Тъмни листни зеленчуци и риба

Примери за такива зеленчуци са рукола, спанак, швейцарско цвекло, зеле кейл, босилек и други зелени подправки, кресон. Те са не само вкусни, но и богати на минерали, които укрепват костите, като калций и фосфор.

За да може калцият от растителни източници да се усвои максимално добре от организма е хубаво да се комбинира с храни, които са богати на витамин D. Добри комбинации са печена риба със салата от зелении или свежа салата с яйца, тъй като яйцата също съдържат витамин D.

Зелен чай и лимон

Зеленият чай е чудесна напитка, богата на антиоксиданти, антистареещи агенти, които благоприятстват здравето на мозъка и сърцето, подобряват метаболизма. Някои западни изследвания са показали, че витамин С от лимона, може да помогне за по-доброто усвояване на антиоксидантите от зеления чай, наречени катехини.

Зелен чай може да приемате под формата на топла напитка, но не забравяйте, че чай матча на прах, който също е зелен чай, е подходящ за добавяне в смутита, десерти. Може да си приготвите смути с ягоди, малко спанак, матча на прах, няколко капки лимонов сок, просто експериментирайте и добавяйте повече свежи плодове, богати на витамин С.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК