Защо суровите кълнове могат да бъдат опасни за здравето?

Те обикновено се консумират сурови или леко сварени

12.04.2021 | 23:40 Редактор: Искра Ангелова
Защо суровите кълнове могат да бъдат опасни за здравето?

Кълновете са богати на множество хранителни вещества и могат да подобрят храносмилането и нива на кръвна захар, и дори да ни предпазят от сърдечни заболявания.

Какво представляват кълновете?

Кълновете са леко покълнали семена. Процесът на покълване започва с накисване на семената в продължение на няколко часа. Накиснатите семена се отцеждат и се оставят да растат в продължение на два до седем дни, като се съхраняват при определена влага и температура.

Крайният продукт е кълн с дължина от 2 до 5 см. Най-често срещаните кълнове са от:

-Бобови култури: леща, боб, адзуки, нахут, соя, мунг, черен боб, зелен грах;

- Зърнени култури: кафяв ориз, елда, амарант, камут, киноа, овесени ядки;

- Зеленчуци: репички, броколи, цвекло, синап, кресон и сминдух;

- Ядки и семена: бадем, люцерна, тиквени семки, сусам, слънчоглед.

Кълновете са много хранителни

Въпреки ниското съдържание на калории, кълновете са богат източник на хранителни вещества и полезни растителни съединения. Съдържанието им на витамини и минерали варира в зависимост от вида. Процесът на покълване увеличава нивата на хранителни вещества, правейки кълновете по-богати на протеини, фолиева киселина, магнезий, фосфор, манган и витамини С и К, отколкото непокълналите растения.

Протеините в кълновете са по-лесно смилаеми. Освен това кълновете са чудесен източник на антиоксиданти, информира puls.bg.

Кълновете са полезни за здравето

Проучвания показват, че кълновете помагат за регулация на кръвната захар при хората с диабет тип 2. Необходими са повече изследвания, за да се установи защо е така и дали тези резултати се отнасят и за хората без диабет.

Кълновете съдържат по-големи количества неразтворими фибри, които могат да улеснят храносмилането и да намалят вероятността от запек. Кълновете могат да съдържат по-малко глутен, което също подобрява храносмилането.

Кълновете са полезни и за здравето на сърцето, защото понижават нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта, като същевременно увеличават "добрия" холестерол.

Суровите кълнове и вредните бактерии

Кълновете обикновено се консумират сурови или леко сварени. Суровите кълнове могат да бъдат рискови за здравето, в случай че са заразени с вредни бактерии като Escherichia coli или Salmonella. Причината за това е, че кълновете се отглеждат в топла и влажна среда, която е любима и за вредните бактерии.

Можете да намалите риска от замърсяване като:

- Купувате само пресни кълнове, които са били правилно охладени;

- Избягвате кълнове със силна миризма и влошен външен вид;

- Съхранявате ги в хладилник при температури под 8 градуса;

- Винаги миете ръцете си правилно, преди да боравите със сурови кълнове.

-Внимателни при консумация на сурови кълнове трябва да са децата, бременните жени, възрастните хора и хората със слаба имунна система.

Как да включите кълновете в менюто?

Кълновете могат да се консумират сурови в сандвич и салата, или леко сварени в топли ястия като ориз, картофи, омлети, супи, банички.

Кълновете могат да се добавят и в смутита, тесто за палачинки и дори да бъдат смлени на паста за намазване върху хляб, крекери или зеленчуци.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК