При полета на Юрий Гагарин мнозина се съмняват, че ще оцелее

Мисията е неоспорим успех за Съветския съюз и тежък удар за Съединените щати

12.04.2021 | 17:49 Редактор: Искра Ангелова

Навършват се 60 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса. През 1961 година съветският военен пилот и космонавт става първият човек в историята, преминал технологичните лимити и поел към необятния Космос.

В 09:07 ч. московско време на 12 април 1961 година - 27-годишният Юри Гагарин се впуска в полет към неизвестното. Съветският кораб "Восток" 1 излита от космодрума "Байконур". 

Мнозина се съмняват, че младият космонавт ще оцелее при мисията. И най-големите оптимисти му дават 50% шанс да се завърне жив на Земята. Това обаче се случва. Корабът прави една обиколка около планетата, с продължителност 108 минути, и се насочва за приземяване. Кацането е успешно. 

Гагарин катапултира от капсулата и се спуска с парашут. Полетът е неоспорим успех за Съветския съюз и тежък удар за Съединените щати по времето на Студената война, когато двете страни си съперничат за технологично превъзходство. 

Успешната мисия обаче дава тласък и амбицира Вашингтон да изпрати човек на Луната. А днес подвига на Гагарин остава символ на човешката мечта за нови космически постижения. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК