22-годишен студент написа биография на революционера Тодор Александров

Калоян Василев от малък се интересува от история

11.04.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

22-годишен студент, който учи в Шотландия, написа научна биография на революционера Тодор Александров. Тя е събрана в над 600 страници.

Студентът от малък се интересува от история и е впечатлен от личността и делото на Тодор Александров. Така, той решава да разкаже за него.

"Той е много ключова фигура за историята на македонските българи. Той е една фигура, която е включена с цели 3 епохи с много различни параметри. Последните години на османското иго, войните за национално обединение и след това времето след Ньойския договор. Които са много различни времена и по дух и по значение", коментира Калоян Васев.

Вместо да прекарва свободното си време в социалните мрежи, Калоян предпочита да бъде в библиотеката, където подробно изучава живота на Тодор Алексанров. Именно сред архивите, той успява да открие нотен лист, който до сега никога не е показван.

"Това е един нотен лист с текст от Любомир Бобевски, написан след като Александров загива и се казва "Незагина". То е една библиографска рядкост. С нея се сдобих съвсем случайно", допълни той.

В книгата е описана и друга страна на революционера. Той е бил скрит драматург и дори написва пиеса със заглавие "Бъдни Вечер". Тя обаче не вижда бял свят, тъй като не е одобрена от приятеля му Пейо Яворов, който по това време е секретар на Народния театър.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК