Можем ли да ядем фъстъчено масло, докато сме на кетодиета?

В него не трябва да има никаква захар, а само фъстъчена маса и сол

11.04.2021 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова
Можем ли да ядем фъстъчено масло, докато сме на кетодиета?

Кетодиетата е хранителен режим, който предполага прием на точно определени пропорции хранителни вещества, по-точно макроелементи. При нея на ден се консумират приблизително 75% мазнини, 20% протеини и малко по-малко от 20% въглехидрати.

Фъстъченото масло е един любим вкусен продукт, който обаче може да се окаже спорен и труден за определяне дали е подходящ при кетодиета или не.

И все пак въглехидратите не са напълно забранени при кетодиета. Те са в силно намалено количество, но са допустими. Без тях редица жизненоважни функции в организма биха били немислими.

Едно средностатистическо кексче или мъфин съдържа около 26 грама въглехидрати, което е малко повече от допустимото при кетодиета, но не е невъзможно за консумация. Технически, мъфините не са забранени при този режим, особено ако могат да бъдат модифицирани с по-малко въглехидрати от алтернативни източници. Ето защо се допуска да се помисли и за консумация на фъстъчено масло.

Объркването при фъстъченото масло, според healthdigest.com, идва оттам, че фъстъците могат да се класифицират като бобови растения, а не като ядки. Те са с високо съдържание на мазнини, доста по-високо от това на бобовите растения, но хранителният им профил прилича повече на ядките, отколкото на бобовите. Порция от две лъжици фъстъчено масло съдържа около 200 калории, 8 грама протеин, 4 грама въглехидрати, информира az-jenata.bg.

Фъстъченото масло може да е добро допълнение към кетодиетата

Ако спазвате ограничението от 5% въглехидрати на хранене при кетодиета, това означава, че не бихте надхвърлили общия прием на въглехидрати за деня от 20%. Ако една порция от 2 лъжици неподсладено фъстъчено масло заема целия ви прием от въглехидрати за деня, а през останалото време консумирате храни само с протеини и мазнини, няма да излезете от кетозата.

За да сте сигурни, че няма да нарушите кетозата, четете внимателно етикетите. Във фъстъченото масло не трябва да има никаква захар, а само фъстъчена маса и сол. Ако откриете продукт без сол ще е още по-добре. Това ще ви помогне да сте сигурни, че няма да надхвърлите допустимия прием на въглехидрати за денонощие.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не може ТАЗИ ОТВРЪТ Е ЗА "ИЗТЪНЧЕН ХАМЕРИКАНСКИ ВКУС" Сигнализирай за неуместен коментар