5 чая, които са богати на витамин С и засилват имунитета

С тях можем да допринесем за доброто си здраве

06.03.2021 | 12:10 Редактор: Ралица Братанова
5 чая, които са богати на витамин С и засилват имунитета

Знаем, че един от най-важните витамини за нашето здраве и красота е витамин С. Той е и мощен антиоксидант. Благодарение на него желязото от консумираната храна се усвоява по-добре, синтезира се колаген, важен за здравето на кожата и ставите, по-рядко страдаме от настинки, грижим се за здравето на сърцето и други, пише Az-jenata.bg.

Тъй като чаят е една от най-консумираните напитки, освен чрез обогатяване на менюто ни с храни, съдържащи витамин С, вижте с кои чайове можем да допринесем за доброто здраве.

Чай от хибискус

Още от първата глътка се чувстваме освежени с този чай. Леко кисел, също като чая от шипки, чаят от хибискус е напитка, която е богата на витамин С. Смята се, че консумацията му благоприятства функцията на черния дроб, спомага за намаляване на високото кръвно налягане, за баланс на холестерола. Не на последно място намалява риска от камъни в бъбреците.

Чай от шипки

Сякаш забравихме да се наслаждаваме на уникалния му леко кисел вкус. Шипките са изключително полезни за нашето здраве. Те са богати на антиоксиданти и други фитонутриенти, които действат противовъзпалително. Чаят приготвен от тях е един от най-богатите на витамин С. Консумацията му ни помага да повишим имунитета си, да намалим стреса, да бъдем енергични.

Чай от бъз

Чаят от бъз е друга чудесна напитка, естествено богата на витамин С. Подпомага имунитета, облекчава кашлицата, помага да се възстановим по-бързо при настинки и грип, действа положително на кръвообращението. Има благоприятен ефект и при хипертония, запек, подагра.

Чай от коприва

Чаят от коприва е друга напитка, която заслужава нашето внимание. Препоръчва се при анемия, за подобряване на метаболизма, контрол на кръвната захар. Благоприятства функцията на бъбреците, действа диуретично, намалява възпаленията в тялото. Богат е на витамини С, К, В.

Чай от червена боровинка

Отново свеж вкус, богат на витамин С, омега3 и 6, фитостероли и други. Консумацията на чая от червена боровинка спомага не само за засилване на имунитета, но и при високо кръвно, проблеми с пикочните пътища, високия холестерол, ревматизъм.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК