Здравословни храни, които ни зареждат с енергия

Без риск от напълняване

08.03.2021 | 06:30 Редактор: Ралица Братанова
Здравословни храни, които ни зареждат с енергия

Въглехидратите и захарите са най-бързия източник на енергия. Тази енергия обаче спада рязко, а в резултат трупате излишни килограми. За да се преборите с липсата на енергия следобед или ако сте активен човек, правещ редовно упражнения, ще са ви нужни здравословни храни, които да дават енергия без да крият риск от напълняване.

Един от ключовите фактори за добър енергиен баланс в тялото и превенция на покачването на теглото е стабилността на кръвната захар. Колкото по-добре управлявате нейните нива, толкова повече енергия ще имате и няма да се нуждаете от бързи въглехидрати, за да се "събудите“. Ако нивата на кръвната захар се поддържат в стабилни норми това означава, че няма да има и резки повишения в нивата на инсулин, пише Az-jenata.bg.

Ето някои от най-здравословните храни, даващи повече енергия.

Яйца

Яйцата имат лоша репутация на нездравословна храна заради високото съдържание на холестерол. Това обаче не е съвсем така. Скорошни изследвания сочат, че яйцата не могат да се разглеждат само като нездравословна храна, защото холестеролът в жълтъка им не повишава стойностите на общия и лошия холестерол в кръвта до такава степен, че да бъдат причислени в графата вредни храни. Освен това в тях се съдържат много полезни витамини, минерали и аминокиселини, от които тялото има нужда. Витамините от група В в яйцата дават много енергия и са от голямо значение за производството на червени кръвни клетки.

Кисело мляко

Киселото мляко е много богато на протеини. Консумацията му дава енергия и ситост задълго без да повишава кръвната захар и инсулина. Това го прави чудесна междинна закуска или част от основните хранения.

Бобови

Бобовите растения са прекрасен източник на енергия. Богати са на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно и дават много енергия. В тях се съдържат още желязо, магнезий, калций, калий и витамини от група В. В тези храни има здравословен баланс между протеини и въглехидрати, което позволява запазване на стабилни нива на кръвната захар.

Зърнени и пълнозърнести храни

Те са отличен източник на витамини от група В, които са невероятен енергиен източник. Освен това са изпълнени с голямо количество фибри и сложни въглехидрати, които дават допълнителна енергия. Въпреки че въглехидратите могат да повишат кръвната захар, протеините, фибрите и полезните мазнини в зърнените храни балансират тяхното усвояване.

Бадеми

Бадемите са енергийна храна. Те съдържат здравословни въглехидрати, протеини и мазнини. Мазнините в тях са полезни за сърцето, тъй като са мононенаситени. Балансът между тях и останалите хранителни вещества допринася за стабилизиране на кръвната захар и дава много енергия.

Риба

Рибата има множество ползи за здравето. Тя е страхотен източник на енергия, полезни омега-3 мастни киселини и протеини. Полезна е за сърдечносъдовата система и мозъка, допринася за правилната обработка на глюкозата и дава много енергия за дълго време.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК