Как да направим пухкав и перфектно сварен ориз всеки път?

Той е един от най-трудните за приготвяне продукти

04.03.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Как да направим пухкав и перфектно сварен ориз всеки път?

Оризът е един от най-трудните за приготвяне продукти. Много домакини изпитват трудности в готвенето с ориз, тъй като той лесно може или да бъде преварен, или да бъде прекалено суров и хрупкав, което разваля цялото ястие.

За да успеете да направите ориза да е винаги пухкав и перфектно сварен, последвайте няколко прости, но полезни съвета.

Ето какво ви трябва:

- мерителна чаша

- вода

- тенджера с капак

- сол

- ориз

-дървена лъжица

- вилица

1. Кипнете водата и добавете солта.

Изсипете водата в тенджерата. За всяка чаша употребен ориз използвайте 1 и ¾ чаши вода. Похлупете с капака. Изчакайте, докато водата кипне. Добавете 1 чаена лъжичка сол във водата.

2. Добавете ориза.

Прибавете предварително оразмерения ориз към врящата вода.

3. Разбъркайте, за да не слепне.

С дървената лъжица разбъркайте ориза веднага щом го пуснете във водата, за да не се получат слепени топчета зрънца. Но не прекалявайте с разбъркването, за да не стане на каша и да е прекалено лепкав, съветва az-jenata.bg.

4. Покрийте.

Поставете капака на тенджерата. Важно е той да пасва добре. Намалете котлона на ниска температура. Оставете ориза да къкри така за 18 минути. Настройте си таймер за по-сигурно. След това свалете ориза от котлона, прецедете и върнете в тенджерата. Похлупете с капака да поседи така още 5 минути.

5. Разбъркайте ориза с вилицата.

За да направите ориза още по-пухкав и рехав, разбъркайте го с вилица. Това помага хем да го разбъркате, хем да не го направите на каша, тъй като вилицата е пропусклива за разлика от дървената лъжица.

И така ще имате прекрасен варен ориз в точната пропорция всеки път!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Меси
преди 3 години
Водата се добавя на първа, втора и трета порция. Разбърква се след първата вода и се добавя сол и подправки,след като почти изври водата се добавя втората и като поври 3-6 минути и третата. Проверява се за готовност - опитва се. Не трябва до е суров в средата ориза. За ви е сладко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Меси
преди 3 години
Никога не варя ориз така. Основно правило е ориза да се измие на течаща вода и водата да се изхвърли най малко три пъти.Ориза се оставя 20-30 минути да се кисне той набъбва . След това се изцежда и се пържи в мазнина докато изкристализира. Налива се топла вода в съотношение 1 към 3,съответно ориз- вода. Водата се Сигнализирай за неуместен коментар