Признаците, които издават, че прекалявате с миенето на косата

Шампоанът пресушава скалпа и косъма

01.03.2021 | 16:48 Редактор: Искра Ангелова
Признаците, които издават, че прекалявате с миенето на косата

Никоя жена не иска косата ѝ да е мазна. Ето защо някои дами прекаляват с миенето на косата. Късметлийки са онези, на които не се налага да мият косата през ден. Но за дамите с по-мазни коси това е невъзможно. Въпреки това в старанието си да изглеждате винаги с чиста и спретната коса в красива прическа, миенето твърде често може да е вредно за косата. Има някои признаци, които издават, че прекалявате с честото миене на косата. Кои са те?

Косопад

Ако миете косата твърде често е възможно да наблюдавате засилен косопад. Честата употреба на измиващи средства води до пресушаване на скалпа и естествените масла на косъма. Фоликулите отслабват и космите падат по-интензивно. Резултатът е загуба на коса. В допълнение разресването и сушенето след баня изтощава косата още повече.

Разслоени краища

Прекалено честото измиване на косата я изтощава и може да предизвика цъфтящи разслоени краища. Ако боядисвате косата, това утежнява още повече нейното състояние. Измиването с агресивни измиващи продукти, които не са предназначени за ежедневна употреба, правят косата суха и начупена.

Косата може да стане още по-мазна

Шампоанът пресушава скалпа и косъма. Това води до провокация на мастните жлези, които се опитват да компенсират загубата на естествени масла, като секретират допълнително себум. Така косата става все по-мазна. Омазняването зачестява, което пък ви кара да я миете още по-често. Омагьосаният кръг, който се заформя вреди на косата.

Косата не блести

Премитата коса губи блясъка си. Ако сте забелязали, че косъмът ви не е така бляскав, както преди, това може да се дължи на прекалено честото измиване на косата. При него косата губи естествената си влага и повяхва, информира az-jenata.bg.

Косата изглежда изпръхнала

Честото нанасяне на шампоан уврежда структурата на косъма. Той започва да изглежда изпръхнал и лесно се наелектризира. Става чуплив, лесно се накъсва, а косата започва да стърчи във всички посоки.

Лесно се заплита

Лесно заплитащата се коса може да е в резултат на твърде честата употреба на измиващи продукти. Дори самото мокрене на косата всеки ден е вредно за нея, защото изсмуква живителните ѝ масла, влага и не дава възможност на косъма да се възстанови от стреса.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК