Пандемията не спира традициите, но какви мартеници купува българинът?

Повечето от тях са в опаковка

28.02.2021 | 19:59 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията не може да спре и традициите, каквато е празнуването на първи ден на март. Но кой какви мартеници купува и с какви пожелания ще ги подари на близките си?

В българската традиция Баба Марта е символ на пролетта, а поверията сочат, че наред с това, носи здраве и плодородие. Във времена на пандемия хората продължават да вярват в силата на мартеничките и си пожелават здраве.

"Все пак оказва влияние и пандемията. Страхуват се хората, но виждате, че народът е по улиците, и макар и с маски, ние сме за спазване на традициите в България. Те ще ни съхранят като българи", сподели пазаруваща.

И въпреки че през последните години голяма част от мартениците се произвеждат в Китай, тази година хората предпочитат българското производство.

"Прави ми впечатление, че повечето мартеници са в опаковка. Хората купуват точно опакованите мартеници. Преди всичко, минавайки през сергиите, залагаме на българското производство", допълни тя.

И тази година голяма част от хората избраха да си купят мартеници в последния момент, а търговци споделят, че въпреки трудните времена цените остават без промяна.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК