Кои хранителни елементи са най-полезни за мускулите?

Дефицитът на някои мастни киселини, витамини и минерали може да причини дисбаланс

28.02.2021 | 12:56 Редактор: Ивет Арабова
Кои хранителни елементи са най-полезни за мускулите?

Храненето ни и осигуряването на всички жизненоважни елементи за тялото ни, особено когато спортуваме, е от съществено значение. В желанието си да свалим излишните килограми и да натрупаме мускулна маса, не бива да забравяме, че дефицитът на някои мастни киселини, витамини и минерали, може да доведе до дисбаланс. Вижте кои, освен магнезий и витамин D, са важни за мускулното здраве:

Калций

От калций се нуждаят не само нашите зъби и кости, но минералът е много важен и за мускулната контракция и метаболизма. Изследванията показват, че дефицитът на калций може да наруши добрия ни сън и да допринесе за покачване на излишните килограми. 

Селен

Свързваме селена със здравето на щитовидната жлеза, сърцето и силния имунитет, но той също е важен, когато искаме да изграждаме мускули. Селенът спомага и за баланса на настроенията, намалява вредите от свободните радикали. Дефицитът му може да е причина за появата на мускулна слабост, болки в мускулите. Селен се съдържа в добри количества в орехите, бразилския орех (внимавайте с неговата консумация, не бива да се прекалява, тъй като е токсичен), риба.

Витамин С

Витамин, който е сочен за антиоксидант, но и спомага за метаболизма на въглехидратите за гориво и предпазва тялото от оксидативен стрес. Благодарение на витамин С, тялото ни усвоява желязото по-ефективно, устойчиво е на настинки, имаме енергия за спорт. Храни богати на витамина, са чушки, цитрусови плодове, броколи, киви.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК