Защо пациенти, приемащи антипсихотични лекарства, развиват наднормено тегло

Според проучване този тип лекарства блокират допаминовата сигнализация в главния мозък и в панкреаса

23.02.2021 | 23:25 Редактор: Юлия Христова
Защо пациенти, приемащи антипсихотични лекарства, развиват наднормено тегло

Учени от Питсбургския университет дават отговор на въпроса защо пациенти, приемащи антипсихотични лекарства, често развиват наднормено тегло, предиабет или хиперинсулинемия.

Според проучването им този тип лекарства блокират допаминовата сигнализация не само в главния мозък, а и в панкреаса, вследствие на което се появяват смущения в регулацията на кръвната захар.

Съществуват допаминови теории за шизофренията, за лекарствената зависимост, за депресията и за невродегенеративните заболявания, а вече и за метаболизма, споделят авторите пред MedicalXpress. Интересни са ефектите на допамина в централната нервна система, но явно и в периферията също.

Какво е допаминът? Той е невротрансмитер, изпълняващ ролята на преносител на информация между отделните неврони. Удоволствието, ученето и мотивацията са асоциирани с него.

Някои антипсихотици, например clozapine, haloperidol, повлияват наличието на халюцинации или делир чрез свързване с подвид допаминергични рецептори в мозъка, наречени D2-подобни рецептори, блокирайки ефектите на допамина.

Все още не е познат биологичният механизъм на допаминова сигнализация. Открита е структурата на рецепторите и молекулата на веществото, но не се знае конкретният механизъм, още по-малко този на действието на лекарствата, които се свързват с допаминергичните рецептори.

Цялата статия четете на puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК