Декласифицирано от ЦРУ: СССР са се опитвали да четат мисли

Това се посочва в разсекретени документи на американското разузнаване

27.01.2021 | 17:10 Редактор: Никола Симеонов
Декласифицирано от ЦРУ: СССР са се опитвали да четат мисли

Наскоро декласифициран документ от агентите на ЦРУ през 1991 г. доказва, че в бившия СССР са се е опитвали да използват екстрасензорното възприятие или "шестото чувство", за да придобиват информация.

В бележка, публикувана от Black Vault, са описани двама руски учени, които провеждат експерименти за екстрасензорното възприятие, познати като ESP - това е способността да получават информация или да влияят на физически обекти, използвайки само ума си. Агентите на ЦРУ отбелязват, че един от руските учени е "усъвършенствал" своите методи.

Не е ясно за каква цел е служил декласифицираният документ, но той описва странните изследвания на двама съветски учени - Константин Бутейко и Влаил Казначеев, които провеждали експериментите ESP през 80-те години. Това пише Dnes.bg

Константин Бутейко е описан като учен, "усъвършенствал своя метод" за ESP, като провежда експерименти, при които поставя доброволец в средата на стая, в която има две вдлъбнати огледала от противоположните страни. Документът отбелязва, че изследователите вярват, че "огледалата фокусират психическата енергия".

Медицински специалист "се концентрирал върху предаването на психическа енергия на пациента, както и съпричастно да изпитва дискомфорта на пациента" в опит да "предаде биоенергия" на пациента и да му помогне да контролира или лекува различни заболявания, вариращи от астма до сърдечни заболявания.

ЦРУ отбелязва, че изследователският институт, в който е работил Бутейко, е получил 450 000 рубли за изследване на ефекта на агент Orange, хербицид, използван в химическа война, върху имунната система на човека. През 1987 и 1988 г. около 3000 пациенти са били подложени на "нетрадиционно медицинско лечение" в института, включително "използването на психични методи".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК