При дискова херния: Избягвайте мазните меса, добавете риба към менюто

Много е важно да не се поддържа наднормено тегло

27.01.2021 | 23:30 Редактор: Искра Ангелова
При дискова херния: Избягвайте мазните меса, добавете риба към менюто

Страдате от болки в гърба, кръста, а може би неразположението се усеща и по протежението на крака? Със сигурност не бива да отлагате консултацията с лекар, защото може да се касае за дискова херния.

Тя е една от най-честите причинители на болки и неразположения в областта на гърба и кръста, тъй като тя може да се образува между всеки два прешлена на гръбначния стълб.

Дисковата херния не засяга само хората в напреднала възраст, от нея могат да страдат и по-младите. Причината за износването на дисковете на гръбначния стълб и развитието на дисковата херния могат да бъдат много и различни – при хора, които упражняват тежък физически труд, след тежка травма, при еднократно усилие с тежест, неправилна позиция на тялото по време на седене, сън и други.

Както при всеки друг здравословен проблем, така и при дискова херния е важно да се внимава с начина на хранене. Много е важно да не се поддържа наднормено тегло, да се консумира минимално захар, захарни изделия, които са бързи въглехидрати, като тестени закуски, мазни храни, колбаси, мазни меса.

Хубаво е да се консумира в умерено количество червено и птиче месо, както и да се обърне внимание на други полезни храни, като сурови ядки например, костен бульон, които благоприятстват състоянието на костите и в частност на гръбначния стълб. Вижте кои други храни могат да намалят неразположенията свързани с дисковата херния.

Зеленчуци и растителни източници на протеини

За да подобрите цялостното си здравословно състояние, включете в менюто си повече зеленчуци. Някои от тях могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с гръбначните проблеми. Такива са зеле кейл, броколи, спанак. Вкусни, но и богати на хранителни вещества, които ще помогнат за укрепването на гръбначния стълб.

Не забравяйте и за растителните източници на протеини, които са не по-малко полезни от животинските. Хапвайте боб, леща, семена от чиа, които са богати и на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

Добавете риба и морски дарове към менюто си

Те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, протеини, които са от съществено значение за здравето на костите и тъканите. Полезните хранителни вещества също се борят срещу възпалението.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК