Как да съхраним правилно пресния спанак за по-дълго?

Важно е да го извадите веднага от опаковката и да подсушите всяко отделно листо

26.01.2021 | 23:07 Редактор: Искра Ангелова
Как да съхраним правилно пресния спанак за по-дълго?

Спанакът е един невероятно полезен листен зеленчук, богат на редица хранителни вещества. Той се смята за суперхрана заради разнообразието си от витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, с които подобрява цялостното здравословно състояние при редовна консумация. Проблемът с пресния спанак е, че ако не се съхранява правилно, той се разваля, увяхва и губи качествата си.

Как да запазите пресния спанак пресен за по-дълго?

Тайната на удължаването на срока на годност и свежест на спанака е поддържането му сух. Ако купувате пресен спанак, той обикновено се продава в найлонова опаковка или плик. Това създава условия за запаряване и навлажняване на листата на спанака, като по този начин той се разваля много бързо.

Важно е да извадите спанака веднага от опаковката му и да подсушите всяко отделно листо. Премахнете всички следи от вода. Изхвърлете листата, които вече са завехнали. Подредете годните листа върху хартия, за да изсъхнат добре.

След като се уверите, че са достатъчно добре изсъхнали, подредете хартия в плътно затварящи се кутии или контейнери, върху която разположете спанака. Съхранявайте в хладилник.

Ако купувате спанака предварително измит е препоръчително да го консумирате възможно най-скоро, защото срокът му на годност и свежест вече е скъсен при това положение.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК