Що е то имунен отговор и как пази тялото ни

Неутрофилите "изяждат“ чуждите елементи чрез процес, известен като фагоцитоза

25.01.2021 | 23:40 Редактор: Юлия Христова
Що е то имунен отговор и как пази тялото ни

Активирането на имунния отговор започва с възпалението - отговорът на организма на патогените. В началото на този отговор макрофагите (клетки, които се произвеждат от костния мозък и циркулирайки в кръвта изпълняват тяхната основна функция - унищожаване на чужди и видоизменени собствени клетки и молекули) се набират на мястото на раната. Там те секретират хемокини, които представляват молекули, образуващи химичен градиент за набиране на допълнителни имунни клетки при мястото на раната.

Тези допълнителни клетки могат да включват мастоцити (клетки, които са важен фактор при алергичните състояния), които освобождават хистамин, за да разширят кръвоносните съдове по-далеч от раната. След това комбинацията от разширение на съдовете и освободените хемокини привлича неутрофили (клетки, способни да поглъщат и разрушават чужди частици), които излизат от разширените съдове и биват привлечени към мястото на раната.

Неутрофилите "изяждат“ чуждите елементи чрез процес, известен като фагоцитоза. По време на фагоцитозата ензим, който се намира вътре в неутрофила, известен като лизозим, убива нахлуващия патоген.

Имунният отговор не завършва с фагоцитозата. След това допълнителни моноцити се набират към раната, където могат да бъдат диференцирани в макрофаги. Макрофагите също имат способността да отделят хемокини, освен други цитокини. Цитокините са имунни маркери, които могат да причинят няколко ефекта в тялото, които включват корекция на температурата и възстановяване на тъканите. Макрофагите също извършват фагоцитоза, заедно с неутрофилите и дендритните клетки (основните антиген-представящи клетки) – следващите, клетки, които биват набавени на мястото на раната.

Повече по темата четете на puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК