5 полезни зеленчука за здравословно смути

Да си приготвяш смути е забавно, защото комбинираш храни, които са полезни за храносмилането

26.01.2021 | 06:00 Редактор: Радостина Димитрова
5 полезни зеленчука за здравословно смути

Обичате ли смути? За някои това е просто мода, докато други са се специализирали в неговото приготвяне, добавяйки различни полезни храни и знаейки как да ги комбинират, успяват да си осигурят полезни хранителни вещества, енергия, ситост, без да трупат излишни килограми. Да си приготвяш смути е забавно, защото комбинираш храни, които са полезни за храносмилането, такива, които помагат на тялото да се възстанови след спорт, които правят кожата по-красива.

Зеленчуците са важна част от смути рецептите. Някои от тях, като спанака, са подходящи и за комбинация с плодове, пише Az-jenata.bg.

Швейцарско зеле

Чудесно е на фурна с други печени зеленчуци. Красивият зеленчук е и много полезен за здравето, благодарение на желязото, калция, фибрите и витамини А, В6, С, Е и К. Още една причина да пробвате да си направите смути с него е, че според проучване на германски учени, това зеле съдържа и глутамин – аминокиселина, която повишава активността на имунната система.

Рукола

Обикновено хапваме рукола на свежа салата, но тя е чудесна добавка и за здравословното ни смути. Руколата е богата на желязо, калций, фибри, протеини и витамини А, С, Е и К, както и фитохимикали като бета-каротин. Чудесен заместител е на спанак, ако нямате в хладилника, когато искате да си направите зелено смути.

Червена/лилава маруля

Тази вкусна и много крехка салатка, също е подходяща добавка за нашите смути експерименти. Богата е на важни хранителни елементи, сред които калций, протеини и витамини А, В6, С и Е. Не на последно място, марулите имат малко калории, но добри количества полезни фибри.

Зеле кейл

В красиви зелени нюанси и чудесно за печене, салати, супи, това зеле може да бъде още една здравословна добавка към вашите смути рецепти. Консумацията му ни осигурява желязо, калций, протеин, калий, витамини А, В6 и С, каротеноиди, лутеин. Зелето има малко калории, но ни помага да бъдем енергични през целия ден.

Маруля Ромен

Вкусна и с нежни листа, този вид маруля е много подходящ за приготвянето на любимата салата Цезар. Ако ви допада нейният вкус, опитайте да добавите към вашето смути няколко листа. Освен че е интересна на вид, Ромен ни осигурява добри количества желязо, калций, калий и витамини А, В6 и С, фибри, които благоприятстват храносмилането. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК