Медицина на бъдещето: Изкуствен интелект и клетъчна терапия

Как ще се лекуваме спрямо развитието на дигиталните технологии и генетиката?

25.01.2021 | 13:11 Редактор: Никола Симеонов
Медицина на бъдещето: Изкуствен интелект и клетъчна терапия

Спомагаме за възникването на нарушаващи парадигмата биологични технологии и разработваме дигитални модели, трупаме знание чрез сътрудничество и ускоряваме генната терапия.

С тези думи беше открит тазгодишният Фарма медия ден на "Байер", пише Puls.bg. Това се случва като част от ежегодна традиция, в която компанията представя на медиите интересните проекти, върху които работят, и развитието на които биха подобрили живота на огромно количество хора. 

Тази година не прави изключение – генна терапия, дигитално здраве, изкуствен интелект в здравеопазването, революция в профилактиката на тромбемболичните инциденти и нова молекула, която има потенциал да избави милиони жени от инвалидизиращата болка на ендометриозата.

Причината за болестта на Паркинсон се корени в загубата на специализирани клетки – допаминергични неврони в субстанция нигра на мозъка – клетките, които свързват мисълта с действието – засегнатият човек мисли как ще вдигне чашата с водата, но е неспособен да координира действието с мисълта си. Днес лечението е симптоматично, със същото лекарство, което е открито преди 65 години – Л-ДОПА.

Нуждаем се от нов подход, нещо което да възстанови функцията – клетъчна и генна терапия. На теория, развитието им би ни позволило с помощта на стволовите клетки да заместим всяка една клетка в тялото, с гените – всеки един дефектен ген, водещ до болест – а това е безпрецедентен прогрес. Развитието на тази платформа и лекарствените ѝ възможности е една от най-важните цели през последните 4 години.

Процесът е свързан с претрансформиране на академичните научни знания и експериментални лабораторни модели във вписващи се в индустриалните възможности, клинично възможни и качествени процедури, които превръщат научната теория в практически качествени лекарства.

Освен върху създаването на допаминергичните неврони от субстанция нигра, специалистите работят още върху клетка, която да изпълнява ролята на миоцита от лявата сърдечна камера (при сърдечна недостатъчност), имунни клетки за случаите на автоимунни заболявания и микроглиални клетки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК