Обществено недоволство и колажи след подаръка на Борисов за Вучич

Произведението на Симеон Кръстев беше определено като соцреализъм

22.01.2021 | 19:51 Редактор: Юлия Христова

Остра обществена реакция след решението на премиера Борисов да подари картина с мотиви от "Балкански поток“ на сръбския президент Александър Вучич. Автор на творбата е художникът Симеон Кръстев. 

Всичко започва с обаждане от Съюза на художниците. Те предлагат на Симеон Кръстев да стане част от мащабна поръчка на тема "Балкански поток“. Художникът се съгласява и не след дълго три картини са факт. Възложителите искат фигури, но Симеон Кръстев на своя глава решава да използва за прототип снимка от реална ситуация. 

"Аз реших освен фигури да сложа и двамата гости, които отиват на посещение на строителите на тръбата", каза той.

Художникът признава, че не очаквал няколко месеца по-късно картината да се озове в кабинета на сръбския президент. Остава изненадан и от реакциите.

"Бях набеден в най-голямото престъпление, ако могат биха ме разпънали на клада, не знам на какво. Аз бех между тръбата и Бойко Борисов. Абсолютно съм разочарован, а най съм разочарован от някои колеги които мислех че съм приятел", допълни художникът. 

Произведението на Кръстев беше определено като соцреализъм. Той обаче е категоричен, че неговата творба не е прецедент. И дава примери от историята. 

"Всички големи майстори са минали и са правили такива поръчки – трябва ли да ги плюем", обясни още Кръстев.

А  в социалните мрежи се появиха и колажи, на които световни лидери като Путин и Доналд Тръмп също участват в композицията. Авторът на картината обаче признава, че умишлено не отваря Facebook. И признава, че нито една политическа личност не би станала негова муза.

"Сам да седна на политическа личност да правя портрет – няма да го направя. Ако ми го поръчат – да, плащат си..аз от това се храня", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Предпочитам да умра от глад отколкото да обслужвам Премиера Боко Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Владимир Путкин
преди 3 години
ГЕРБ е новото БКП, а Борисов е новия диктатор Тодор Живков. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Е ..няма начин
преди 3 години
Болката е голяма за всички русофилчета!Борисов им резна субсидиите от Газпром , поради факта , че България вече не купува руска газ ..А АЗЕРСКА!РУСКАТА ГАЗ , САМО СЕ ПРЕНАСЯ ДО СЪРБИЯ И ЕВРОПА, ЗА КОЕТО РУСИЯ СИ ПЛАЩА НА БЪЛГАРИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар