Kaкви са причините за непоносимост към студ?

Телесната температура се регулира от организма по няколко различни начина

23.01.2021 | 09:13 Редактор: Ивет Арабова
Kaкви са причините за непоносимост към студ?

Какво представлява непоносимостта към студа?

Непоносимостта към студ представлява състояние, при което тялото е изключително чувствително на ниски температури. Непоносимостта към студа е по-тежка реакция от нормалното усещане за студ, когато човек прекарва повече време на открито в хладен ден. Някои хора са по-чувствителни на студ, особено тези, които имат хронични здравословни проблеми или тези, които имат малко телесни мазнини.

При непоносимост към студ потърпевшият изпитва чувство на студ, когато другите хора около него се чувстват комфортно или дори им е твърде топло. Обикновено добавянето на допълнителни слоеве дрехи помага за облекчаването на усещането за студ. Възможно е също така да бъде изпитана чувствителност към студ в определени части на тялото, например ръцете.

Препоръчително е посещението на лекар за оценка на състоянието, ако потърпевшият няма анамнеза за непоносимост към студ и проблемът продължава. Лечението при пациента зависи пряко от неговата диагноза.

Какво причинява непоносимост към студ?

Телесната температура се регулира от организма по няколко различни начина. Част от мозъка, наречена хипоталамус, действа като термостат на тялото, за да регулира телесната температура. Той изпраща съобщения в организма, които регулират производството на топлина или отговарят за охлаждането, предава Puls.bg.

Хипоталамусът също така насочва щитовидната жлеза към увеличаване или намаляване на метаболизма на тялото. Щитовидната жлеза е решаваща част от тази регулация. Тя трябва да функционира правилно, за да бъдат изгаряни калории в тялото, при което се осигурява енергия под формата на топлина. Кръвният поток помага за разпространението на топлината, а телесните мазнини помагат тя да бъде поддържана. Непоносимостта към студ може да бъде в резултат от проблеми с един или комбинация от тези процеси. Непоносимостта към студ може да се дължи и на лошо здравословно състояние или може да бъде симптом на различни здравословни състояния, които включват:

Анемия - състояние, при което има липса на здрави червени кръвни клетки;

Анорексия - хранително разстройство, което води до загуба на телесни мазнини;

Хипотиреоидизъм – нарушение, което се появява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони;

Проблеми с кръвоносните съдове - нарушения (като феномена на Рейно), ограничаващи притока на кръв към крайниците;

Нарушения на хипоталамуса - структура в мозъка, която произвежда хормони, които контролират телесната температура;

Фибромиалгия - хронично състояние, което причинява болка и дискомфорт в цялото тяло

Кожата, която е била наранена, например от измръзване, може да остане чувствителна към студ дори след като нараняването е излекувано.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК