Кои са най-големите ползи от чаша вино всеки ден?

То е една от най-предпочитаните напитки на много хора

22.01.2021 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Кои са най-големите ползи от чаша вино всеки ден?

След ракията, виното е любима напитка на много българи през зимата. Независимо от вида му, то е предпочитано от доста жени за веселите вечери с приятелки. По време на пандемията, макар и те да са се пренесли в интернет, наздравиците не спират. Все пак е доста разпускащо да завършиш тежкия ден с чаша вино в ръка. 

Кои са най-големите ползи от умерената консумация на вино всеки ден?

1. Ще ви осигури по-дълъг живот

Само една чаша на ден е достатъчна, за да имате по-дълъг живот. Неслучайно много столетници споделят, че като част от сутрешния си режим приемат по една малка на гладно всяка сутрин. Редовните пиячи на вино имат 34% по-ниска смъртност в сравнение с техните връстници, които наблягат на бира или друг вид алкохол.

2. Предпазва от вредните слънчеви лъчи

Едно испанско проучване, резултатите от което са публикувани в The Journal of Agricultural Food and Chemistry, установява, че антиоксидантите във виното могат да предпазят кожата от слънчево изгаряне. Когато тя е изложена по-дълго време на вредни UV лъчи без защита, предизвиква определена химическа реакция. Но флавоноидите, открити в гроздето, могат да спрат химичния процес, който убива клетките и води до изгаряне.

3. Грижи се за сърцето

Както стана ясно, червеното вино е приятел на сърцето, ако го консумирате с мярка. То съдържа танини, които имат процианидини, предпазващи от сърдечни заболявания. Танините са съединенията във виното, които са отговорни за този сух вкус. Доказано е, че антиоксидантите в някои вина повишават добрия холестерол в тялото за сметка на лошия, който вреди първо на сърцето, запушвайки артериите. 

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК