Маска и изпотени очила - как да се справим с проблема

Регулирайте връзките или ушните бримки, така че тя да приляга плътно към лицето ви

17.01.2021 | 22:07 Редактор: Юлия Христова
Маска и изпотени очила - как да се справим с проблема

Диоптричните очила са част от ежедневието на милиони хора по света и всеки, които ги използва е изпитал неудобството от замъгляването на стъклата, докато се носи маска срещу вирусите.

Тази комбинация вече е в списъка на неудобните усещания заедно със запотяването на очилата, когато влизаме от студено място в топло. В сегашната ситуация обаче съществуват няколко трика, които могат да помогнат.

Излизането на въздух над носа е знак, че маската не е достатъчно стегната около носа. Ако ползвате модел с метален елемент на върха, наместете го по контура на лицето си. Медицинските маски като N95 не допускат излизането на почти никакъв въздух над носа, но при текстилните е нормално да се появи замъгляване. В такъв случай опитайте да стегнете маската, ако е възможно.

Регулирайте връзките или ушните бримки, така че маската да приляга плътно към лицето ви. 

Дръпнете очилата си надолу, така че да не бъдат в пряката траектория на горещия дъх, който излиза от маската. Така може да е малко по-неудобно за зрението, но не затруднява толкова, колкото замъглените стъкла.

Ако обичайно почиствате очилата със сапун и вода, не ги избърсвайте, а ги оставете да изсъхнат естествено. Това може да предотврати замъгляване, оставяйки защитен филм върху стъклата, пише "Монитор".

Ако сте склонни да инвестирате допълнително в комфорта си, друг вариант са спрейовете против замъгляване на стъкла, които бихте могли да откриете онлайн.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК