Капсула с пръст от астероид лети към Австралия

Задачата на японските специалисти е да изведат сондата от земната орбита

05.12.2020 | 12:49 Редактор: Ивет Арабова
Капсула с пръст от астероид лети към Австралия

От японската сонда Hayabusa-2 се отдели капсула с пръст, събрана на астероида Ryugu за доставка на Земята. Това съобщи японската авиокосмическа агенция JAXA, излъчваща на живо от контролния център.

Очаква се капсулата да достигне Земята и да падне в Австралия в 02:50 часа в неделя (20:50 часа българско в събота). Капсулата ще достави проби от почвата от астероида Ryugu на Земята. Сега задачата на японските специалисти е да изведат сондата от земната орбита, тъй като тя ще се насочи към следващата си дестинация.

Космическата сонда Hayabusa-2 е кацала успешно на повърхността на астероида два пъти, за да взема проби от пръст и прах. На повърхността на астероида е създаден и първият в света кратер от човешка ръка, което е позволило да се вземат прах и почва по-дълбоко от повърхността на космическо тяло. Сондата Hayabusa-2 успя да "изстреля“ снаряд на повърхността на астероида с помощта на взривно устройство и да създаде изкуствен кратер, предава БГНЕС.

Учените смятат, че именно скалните проби, получени от недрата на астероида, които в по-голяма степен са съхранили свойствата на материята от времената на появата на Слънчевата система, ще позволят на човечеството да се доближи до разгадаването на неговото формиране и появата на живот. През март миналата година учените установиха, че Ryugu съдържа минерали, в състава на които има вода с елементи на кислород и водород, което също се превърна в събитие в историята на човешкото изследване на космоса.

Космическата сонда Hayabusa-2 беше изстреляна към астероида Ryugu през 2014 г. Той е на 340 милиона километра от Земята. Диаметърът му е около 900 метра. Учените вярват, че елементите, открити в почвата му, ще помогнат за разгадаването на мистерията за произхода на водата и органичните елементи на Земята.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК