Поне час преди сън - децата далеч от компютрите и таблетите

Мобилен телефон, компютър или таблет - трябва да има опция за включване на филтър

05.12.2020 | 08:28 Редактор: Юлия Христова
Поне час преди сън - децата далеч от компютрите и таблетите

Електронните устройства станаха неизменна част от живота ни по време на пандемията – децата учат и пишат домашни на тях или пък родителите са ги оставили да се занимават на тях, докато са в поредна онлайн среща. Те са полезни и практични, но в същото време могат да причинят и вреда.

Синята светлина, излъчвана от екраните, може да "програмира“ мозъка така, че той да забави процеса на заспиване. Вълнуващото и понякога и стресиращо съдържание от електронните медии пък може да направи същото, карайки децата да заспиват по-късно и дори да се будят през нощта.

Академия за родители изготви наръчник с полезни съвети за съня на бебетата и децата. В една от главите те представят изпробвани методи, които помогнат на малчуганите, които прекарват повече време пред телефона или таблета, да заспят по-лесно.

1. Дръжте децата далеч от съдържание, изпълнено с насилие, или съдържание, което би ги направило тревожни.

Лесно е да се досетим, че е необходимо да се избягва потенциално плашещо за детето съдържание - особено в часовете непосредствено преди лягане. Но не забравяйте, че времето през деня също има значение. Според проведени проучвания сред деца в предучилищна възраст подобно съдържание влияе на съня.

2. Определете период без електронни устройства, който да е поне един час преди лягане.

Всъщност не е съвсем ясно дали един час е достатъчен, особено за малки деца. Но повечето проучвания, търсещи връзка между употребата на електронни устройства и проблемите със съня, се фокусират именно върху този интервал от време и установяват, че той има значение, пише "Монитор".

3. Ако не искате (или не можете) да спрете  употребата на електронни устройства преди лягане, използвайте филтър за синя светлина.

Създаването на навик за поне един час без електронни устройства може да се окаже трудно – особено ако детето ви трябва да си напише домашното на компютъра например. Но независимо дали става въпрос за мобилен телефон, компютър или таблет, би трябвало да има опция за включване на филтър за синя светлина. В повечето случаи филтрите са всъщност приложения, които променят цветовия спектър, излъчван от екрана.

4. Проверете стаята на детето си за нощни лампи и други обекти, които могат да излъчват синя светлина.

Нощните лампи, които се препоръчват за намаляване на тревожността при децата и за улесняване на заспиването, често използват синя светлина. Съблюдаването на всички тези съвети ще улесни заспиването на детето и ще подобри качеството на съня му

В наръчника са поместени и множество съвети за подобряване на съня при бебета, връзката на нарушения сън с храненето и други.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК